Hopp til innhold

Maracas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også den brasilianske kommunen Maracás (Bahia)
Maracas
Tradisjonelle maracas

Maracas eller marakas[1] (fra portugisisk maraca) er et rytmeinstrument.[2][3] Det benyttes primært for latinamerikansk musikk som rumba, samba og bossanova.

Maracas benyttes vanligvis parvis og holdes i hver sin hånd. Når de ristes avstedkommer de en raslende lyd, ved at steinene/frøene på innsiden farer rundt og slår mot innsiden av resonanskammeret.

I salsamusikk er det et av de viktigste instrumentene, ettersom det legger til en viktig drivende puls.[trenger referanse] Den benyttes også i øvrig latinamerikansk dansemusikk, og derifra har den blitt spredt til annen form av vesterlandsk musikk.

Instrumentet ble laget og benyttet først av indianerePuerto Rico, og ordet er sannsynligvis av tupí-opprinnelse,[4] nærmere bestemt avledet av guaraní-ordet mbaraka.[5] Via portugisisk er ordet kommet inn i andre europeiske språk.

Tidligere laget man alltid maracaser av den runde frukten fra et kalebasstreet.[4] Når frukten er tørket lages det et hull i den og man fjerner fruktkjøttet, hvorpå man legger inn små steiner (alternativt tørkede frø[4]) og monterer på et håndtak.

Den moderne maracasen er gjerne av tre eller plast og laget som klode med håndtak.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Bokmålsordboka, Universitetet i Bergen og Språkrådet.
  2. ^ (no) «Maracas» i Store norske leksikon
  3. ^ Illustrert musikkleksikon. Oslo: Fabritius. 1972. s. 49. ISBN 8207014768. 
  4. ^ a b c Brilioth, Erik-Gustaf: maracas i Nationalencyklopediens nettutgave. Lest 4. september 2015.
  5. ^ Antonio Guasch: Diccionario Castellano-Guarani, Ediciones Loyola, Asuncion 1978


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]