Tamtamtromme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksles med tam-tam-cymbaler.
12 × 8 " (30 × 20 cm) tromme montert på et stativ

Tamtamtrommer, eller tammer, er de stemte trommene i et trommesett eller til konserttrommer innenfor klassisk eller marsjmusikk. Disse brukes gjerne i overganger innen bandmusikk mellom vers og kor. I klassisk og marsjmusikk brukes de i stor grad til å underbygge både rytmen i musikkstykket og dramatiske steder i musikken.

Størrelser[rediger | rediger kilde]

Trommene kommer i mange forskjellige størrelser. Diameteren varierer fra 6 til 20 trommer og med dybder fra 5,5 til 20 tommer.
I tillegg så varieres det med eller uten underskinn på trommene. De fleste tammer som brukes til bandspilling har underskinn. Dette for å gi en fyldigere lyd som også «synger» noe mer. Tammer som er uten underskinnet kalles for konserttammer og brukes for det meste innen klassisk musikk. Marsjorkester bruker også disse, men da med et litt mer avkuttet skall. Her er vekt viktig.

Trommene er som regel festet til frittstående stativer som holder to og to tammer (av og til tre tammer), eller de er festet til toppen av stortrommen med egnede armer. For marsjtrommeslagere så festes trommene på et rack som igjen festes på en bærevest. Her varierer det med tre til seks trommer i størrelser fra 6 til 14 tommer i diameter som den største i oppsettet i Norge. I USA derimot kan den største trommen være helt opp i 18 tommer i diameter.

Skallet[rediger | rediger kilde]

Trommene er stort sett produsert som laminat, limte rør. Men de blir også blitt levert i stål, aluminium, messing, kobber og helbent tre.