Gossa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aukrasanden
Røssøyvågen

Gossa (dativ: Gossen) er ei øy som utgjør størstedelen av Aukra kommune i Romsdal.[1] Den har et areal på 46,58 km² og er den 73. største øya i Norge.[2] Øya er flat og myrlendt – høyeste punkt er 98 m – og første ledd i navnet kommer da trolig av gorr, gørr – «dynn», «gjørme». Nordøst på øya ligger en gassterminal som tar imot gass fra Ormen Lange-feltet. Gossa er forbundet til fastlandsdelen av kommunen via ferjesambandet Aukra – Hollingsholmen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har bodd mennesker der i alle fall siden siste del av yngre steinalder. Like ved Aukra kirke ble det i 1998 avdekket spor av to langhus fra forhistorisk tid. Langhusene hadde jordgravde stolper og kan ha vært opp mot 30 meter lange. Stolpene sto parvis og har trolig båret taket i en bukk- eller grindkonstruksjon. Dette er det største førhistoriske huset som er funnet i Romsdal. Mellom de to husene ble det avdekket kokegroper som antyder hvilke aktiviteter som har foregått på tunet. C-14-datering av trekull fra stolpehullene tyder på at husene har vært brukt i de første århundrene e.Kr.. Like ved er det funnet spor av en åker pløyd med ard.[3]

Orknøyingenes saga forteller at Kong Gor av Finnland/Kvænland la alle norske øyer under seg, ca. på 700-tallet, og det er lagt fram en teori om at Gossen er oppkalt etter ham (Gors-ey). Det er fortalt at Gor var stamfar til Ragnvald Mørejarl.

Tettsted[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johan Julnes: Bygdebok for Aukra. Gard og slekt (4 bind, Aukra kommune 1987)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gossa på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 16. februar 2016. 
  3. ^ Byggeskikk i Romsdal. Molde: Romsdalsmuseet. 1999. 
  4. ^ Aukra kommune

Andre kilder[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 62°48′43,902″N 6°51′7,3296″Ø