Petoro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petoro AS
Petoro logo.svg
Offisielt navnPetoro AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer983 382 355
BransjePetroleumsindustri
Etablert2001
Eier(e) Nærings- og fiskeridepartementet
Hovedkontor StavangerRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) SDØE
Styreleder Gunn WærstedRediger på Wikidata
Adm. dir. Kristin F. Kragseth
Antall ansatte70
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Petoro er et norsk statlig aksjeselskap som ble stiftet 9. mai 2001[1] for å ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Disse rettighetene utgjør en tredjedel av Norges ​olje- og gassreserver. Selskapets viktigste oppgave er å bidra til størst mulig verdiskaping fra statens direkte eierandeler. Det offisielle mandatet fra Olje- og energidepartementet er ivaretakelse av statens deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike, overvåking av Equinors avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i tråd med avsetningsinstruksen til Equinor, samt økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltakerandeler.

Petoro markerte sitt 20-årsjubileum i 2021. Siden oppstarten har Petoro levert i snitt 100 milliarder norske kroner årlig til den norske stat.

Strategi[rediger | rediger kilde]

Petoro følger i dag[når?] en tredelt strategi for å maksimere verdien av selskapets portefølje:

  • Modne felt – gjennom investeringer for økt utvinning. Selskapet har vært opptatt av at det må bores flere brønner og mer effektiv boring. Gjennom lisensene jobber Petoro med å redusere usikkerhet i reserve- og ressursgrunnlaget, og skape en langsiktigog helhetlig videreutvikling av de allerede eksisterende feltene.
  • Den andre delen av strategien er knyttet til feltutvikling og ivareta framtidige muligheter på norsk sokkel. Petoro har argumentert for fleksible løsninger for å skape lang og lønnsom levetid også for nye felt. Tidlig bruk av teknologi for økt utvinning, reservoarbeskrivelse og havbunnsprosessering er viktig allerede tidlig i utviklingen av nye felt. Petoro er med i utviklingen av Johan Sverdrup-feltet, og har som mål å maksimere verdien feltet på vegne av statens eierandeler.
  • Den siste delen av strategien er knyttet til nordområdene hvor Petoro fremme en helhetlig utvikling av denne regionen på norsk sokkel. I dette perspektivet har selskapet vært opptatt av utvikling av nye ressurser på tvers av lisenser i Barentshavet.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Bente Rathe var styreleder i Petoro i perioden 2002–2007.

Gunn Wærsted er nåværende[når?] styreleder i Petoro.

Administrativ ledelse[rediger | rediger kilde]

Selskapets første administrerende direktør var Kjell Pedersen. Grethe Kristin Moen overtok som administrerende direktør fra juni 2013. I juni 2021 overtok Kristin F. Kragseth som administrende direktør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Etableringen av SDØE og Petoro». petoro.no. Besøkt 29. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]