Exxon Mobil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Exxon Mobil
Exxon Mobil
Org.formentreprise
Etablert30. november 1999
HovedkontorIrving
Bransjeoljeindustri
Grunnlegger(e)John D. Rockefeller
Adm. dir.Rex Tillerson og Darren Woods
Antall ansatte73 500±250
Omsetning268 882 000 000±500 000 amerikansk dollar
Nettsidehttp://www.exxonmobil.com
Exxon bensinstasjon i USA. I andre delar av verden blir Mobil og Esso benyttet som varemerke

Exxon Mobil Corporation, eller ExxonMobil, NYSEXOM er et oljeselskap med hovedkvarter i Irving i USA. Selskapet er pr. 2010 det største oljeselskapet i verden, etter en fusjon i november 1999 mellom de tidligere amerikanske oljeselskapene Exxon og Mobil. ExxonMobil er et morselskap til en rekke Exxon, Mobil, og Esso datterselskaper i verden. Nåværende konsernleder i ExxonMobil er Rex Tillerson, som 1. januar 2006 tok over etter Lee Raymond.[trenger referanse]

Esso Norge[rediger | rediger kilde]

ExxonMobil i Norge er representert ved datterselskapene

  • Esso Norge AS,
  • ExxonMobil Exploration and Production Norway AS og
  • ExxonMobil Production Norway Inc

Oppgavene er

ExxonMobil er blant de tre største i det norske marked på oljeprodukter.

Slagentangen har mer enn en tredel av raffinerikapasiteten i landet og kan årlig behandle mer enn 40 mill. fat tilsvarende ca. 6,6 millioner Sm³ eller ca. 5,6 millioner tonn råolje. Til sammenligning regnes kapasiteten ved landets andre raffineri på Mongstad å være ca. 10 millioner tonn råolje pr år.

ExxonMobil i Norge har rettigheter i produksjonslisenser som gir andel av petroleumsproduksjon på 24 ulike felt på norsk sokkel. Selskapets største volumandeler av gjenværende olje ligger i Balderfeltet, Granefeltet, Snorrefeltet og Statfjordfeltet. Selskapet har operatøransvar på Balderfeltet. Det tidligere Mobil i Norge var kjent for å ha oppdaget og bygget ut Statfjordfeltet. Operatøransvaret for Statfjordfeltet ble overført til Statoil i 1987.

Andel av totale reserver på norsk sokkel er pr 1. januar 2005 107,6 millioner Sm³ olje og 98,4 mrd Sm³ gass. Dette tilsvarer 8,9 % av oljereservene og 3,7 % av gassreservene på sokkelen. ExxonMobils andel av oljeproduksjonen på sokkelen var i 2004 ca. 15,6 millioner Sm³, et prosentvis uttak på ca. 13 % målt av selskapets reserve ved inngangen til 2004.

Alle tall for petroleumsreserver er ifølge Oljedirektoratet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]