Exxon Mobil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Exxon Mobil
Exxon Mobil Logo.svg
Org.formcorporation
Etablert30. november 1999
Datterselskap(er)Imperial Oil, Esso Australia, Aera Energy, XTO Energy, ExxonMobil Chemical, ExxonMobil Research and Engineering, ExxonMobil (Canada)
HovedkontorIrving
Bransjeoljeindustri
Grunnlegger(e)John D. Rockefeller
Adm. dir.Rex Tillerson og Darren Woods
Antall ansatte73 500±250
Omsetning268 882 000 000±500 000 amerikansk dollar
Nettsidehttp://www.exxonmobil.com
Exxon bensinstasjon i USA. I andre delar av verden blir Mobil og Esso benyttet som varemerke

Exxon Mobil Corporation, eller ExxonMobil, NYSEXOM er et oljeselskap med hovedkvarter i Irving i USA. Selskapet er pr. 2010 det største oljeselskapet i verden, etter en fusjon i november 1999 mellom de tidligere amerikanske oljeselskapene Exxon og Mobil. ExxonMobil er et morselskap til en rekke Exxon, Mobil, og Esso datterselskaper i verden. Nåværende konsernleder i ExxonMobil er Rex Tillerson, som 1. januar 2006 tok over etter Lee Raymond.[trenger referanse]

Esso Norge[rediger | rediger kilde]

ExxonMobil i Norge er representert ved datterselskapene

  • Esso Norge AS,
  • ExxonMobil Exploration and Production Norway AS og
  • ExxonMobil Production Norway Inc

Oppgavene er

ExxonMobil er blant de tre største i det norske marked på oljeprodukter.

Slagentangen har mer enn en tredel av raffinerikapasiteten i landet og kan årlig behandle mer enn 40 mill. fat tilsvarende ca. 6,6 millioner Sm³ eller ca. 5,6 millioner tonn råolje. Til sammenligning regnes kapasiteten ved landets andre raffineri på Mongstad å være ca. 10 millioner tonn råolje pr år.

ExxonMobil i Norge har rettigheter i produksjonslisenser som gir andel av petroleumsproduksjon på 24 ulike felt på norsk sokkel. Selskapets største volumandeler av gjenværende olje ligger i Balderfeltet, Granefeltet, Snorrefeltet og Statfjordfeltet. Selskapet har operatøransvar på Balderfeltet. Det tidligere Mobil i Norge var kjent for å ha oppdaget og bygget ut Statfjordfeltet. Operatøransvaret for Statfjordfeltet ble overført til Statoil i 1987.

Andel av totale reserver på norsk sokkel er pr 1. januar 2005 107,6 millioner Sm³ olje og 98,4 mrd Sm³ gass. Dette tilsvarer 8,9 % av oljereservene og 3,7 % av gassreservene på sokkelen. ExxonMobils andel av oljeproduksjonen på sokkelen var i 2004 ca. 15,6 millioner Sm³, et prosentvis uttak på ca. 13 % målt av selskapets reserve ved inngangen til 2004.

Alle tall for petroleumsreserver er ifølge Oljedirektoratet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]