Nylars kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nylars kirke
Nylars rundkirke- 2005.jpg
Område Bornholms regionskommuneRediger på Wikidata
Plassering NylarsRediger på Wikidata
Bispedømme Københavns stiftRediger på Wikidata
ProstiBornholms Provsti
Byggeår Midten av 1100-tallet
Endringer1400-tallet, restaurert i 1882 og 1971-72
Viet tilNikolas av Myra
KirkegårdKirken har kirkegård
Arkitektur
ByggematerialeKampesten og silurkalk
MålDet runde skipet måler 11 m i innvendig diameter
Kirkerommet
DøpefontDøpefont av kalksten
Beliggenhet
Map
Nylars kirke
55°04′26″N 14°48′53″Ø
Nylars kirke på Commons

Nylars kirke er en rundkirke som ligger i Nylarsker Sogn på den sydlige delen av Bornholm, ikke langt fra Rønne. Navnet Nylars er en folkeetymologisk omdannelse av navnet på de sjøfarendes helgen Nikolas av Myra, som ble kalt Nikolaus i Skandinavia. Opprinnelig var kirken viet til han.

Nylars kirke på et fotografi tatt av Josef Theodor Hansen (1848-1912)

Nylars kirke ble sannsynligvis oppført i perioden 1125-1175. Den er bygget av kampesten og silurkalk med apside, ovalt kor og treetasjes rundskip, som en typisk forsvarskirke. De to nederste etasjene har ringformet tønnehvelv, noe som er karakteristisk for rundkirkene på Bornholm.

Den eneste opprinnelige lysåpningen i kirken er plassert så høyt oppe under tønnehvelvet som mulig. Åpningen måler 50 cm x 27 cm.

På 1400-tallet ble kirken bygget om og det kjegleformede taket av eketre stammer fra denne tiden.

Våpenhuset er plassert foran syddøren. Det ble bygget om av arkitekt J.D. Herholdt i 1879 og senere ble også klokketårnets klokkerom fornyet.

I våpenhuset står et krusifiks fra renessansen ca. 1600 på et kors av nyere dato og her står det også to runestener fra 1000-tallet:

Laquote.svgSasser lod rejse stenen efter sin fader Halvard; han druknede ude med hele skibsmandskabet. Den hellige Krist hjælpe hans sjæl.

Denne sten skal stå efter ham.Raquote.svg

Laquote.svgKåbe-Svend rejste denne sten efter sin søn Bøse en gæv dreng, som blev dræbt i kampen ved Udlænge. Gud Herren og Sankt Mikkel hjælpe hans sjæl.Raquote.svg

Utsnitt av kalkmaleriene rundt midtsøylen. Scenen viser skapelsen av Adam.

Nylars kirkes romanske kalkmalerier er de eldste man kjenner til i landsdelen og er plassert som en billedfrise rundt midtsøylen. Maleriene er datert til 1250-1300. Billedfrisen viser seks scener fra Bibelens skapelsesberetning; den syvende er gått tapt.

Kirken har tidligere hatt kalkmalerier i hvelvet og på ytterveggene av skipet. Disse kjennes fra en kopi.

Prekestolen og stolverket er fra restaureringen som ble foretatt av Mathias Bidstrup i 1882 og det er sannsynlig at det også gjelder pulpituret.

Døpefonten er senromansk og laget av kalksten som sannsynligvis kommer fra Gotland.

Kirkens lysekroner er kopier etter lysekronene i Ruts kirke. I koret henger en utskåret og forgylt basunengel fra 1700-tallet.

Nylars kirke har frittstående klokketårn og klokkerommet av bindingsverk står på en høy kampestensutbygning, som man regner med stammer fra 1500-tallet. Kirken har to klokker, den ene ble støpt av D.H. Gradener og Arendt Tor Kuhl i 1702, mens den andre er støpt om i forbindelse med arkitekt Mathias Bidstrups restaurering i 1882.

Kilder[rediger | rediger kilde]