Hopp til innhold

Ettersøkshund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Ettersøkningshund er en hund som er trent til å finne mennesker i terrenget. Det kan være mennesker som har gått seg vill, blitt skadet og ikke kommet hjem til avtalt tid, eller folk som gjemmer seg av ulike årsaker. Se også sporhund.

Regulære ettersøkningshunderhunder utdannes bl.a. av Norske Redningshunder, men også politiets patruljehunder og Forsvarets militær patruljehunder har trening og utdannelse i slike søk. Ettersøkningshunder er således både brukshunder og tjenestehunder, og gjerne også familiehund.

En godkjent ettersøkningshund i Norske Redningshunder går under betegnelsen Redningshund. Denne må regodkjennes hvert annet år for å opprettholde godkjenningen. Hunder og førere (ekvipasjer) som er godkjent føres opp på Norske Redningshunders liste og kan kalles ut til tjenesteoppdrag av politiet.

Ettersøkshund for skadd vilt[rediger | rediger kilde]

En ettersøkshund for skadd vilt er trenet spesielt til å spore opp dyr som er skadeskutt på jakt eller i trafikken. Alle som skal drive jakt på hjortevilt (elg, hjort og rådyr) i Norge er ved lov pålagt å ha tilgang på godkjent ettersøksekvipasje. Denne må kunne være på skadestedet innen 4 timer etter at skaden er oppstått, og viltet skal kunne spores i inntil 24 timer etter skadeøyeblikket.

Viltnemnda i kommunene har lister over hvilke godkjente ettersøksekvipasjer som står til rådighet lokalt, og som kan kalles ut i tilfelle skade. Godkjente ekvipasjer må ha bestått både viltsporprøven og fersksporprøven. Før fersksporprøve kan avlegges må viltsporprøven være bestått. Ettersøkshund for skadet hjortevilt godkjennes ved å oppnå minst 2. premie på kunstig utlagt blodspor pluss minimum 7 poeng på søk etter levende vilt.

Register over godkjente ettersøkshunder føres av Norsk Kennel Klub (NKK). Prøver arrangeres hovedsakelig av NJFF og NKK, men og andre organisasjoner kan godkjennes til formålet.

Se også[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata