Norsk buhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk buhund
Buhund
Norsk buhund
HundetypeSpisshund
OpprinnelseNorge Norge
Egenskaperfamiliehund, gårdshund, gjeterhund
Forventet livsløp12-14
StørrelseMedium (10-18 kg)
Passer forErfarne friluftsfolk
Anerkjennelser
FCIGruppe 5, seksjon 3 (FCI #237)
AKCIngen
CKCHerding
KCPastoral
UKCNorthern Breeds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Norsk buhund er en gammel og allsidig norsk spisshundrase. De eldste funnene i Norge er av en spisshundtype som ligner norsk buhund, men ingen kan knytte slike funn til bestemte raser. Likevel er det på grunnlag av de store likhetene stor sannsynlighet for at disse tidlige norske hundene er nært beslektet med norsk buhund. Buhunden er Norges nasjonalhund.[1][2]

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Selve navnet kommer av det urnorske ordet bu, underforstått busetting.[trenger referanse] Buhunden er således en gammel gårds- og gjeterhund. Typen har trolig eksistert i Norge siden lenge før vikingtiden (800-1050 e. Kr.), men som hunderase er den av mye nyere dato. Alt mot slutten av 800-tallet er det registrert buhundlignende hunder på både Shetlandsøyene, Island og Grønland, dit de kom med norske vikinger og busettere. Man[hvem?] mener derfor at buhunden kan ha vært en viktig progenitor for både sheltie og islandsk fårehund, men graden av slektskap er uklar.

På begynnelsen av 1900-tallet var rasen i sterk tilbakegang i Norge, dels fordi nye importerte raser ble stadig mer populære, og dels på grunn av. utblanding av blodslinjene som følge av at ingen drev organisert avl med rasen lenger. Rasen ble reddet takket være innsatsen[trenger referanse] til statskonsulent Jon Sæland, som i 1926 hadde utarbeidet en rasebeskrivelse. Rasen er imidlertid fortsatt truet.[trenger referanse]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Svart buhund

Norsk buhund er en typisk spisshund, litt under middels stor og med en kort, kompakt og kraftig kropp. Den har tett stående pels og spisse ører. Halen bæres i en krøll over rygglinjen. Størrelsen for hannene er ca. 43-47 cm i mankehøyde, mens tispene er ca. 41-45 cm høye. Vekten kan variere fra 10-18 kg, og hannene er gjerne tyngst.

Buhunden finnes i fargene blakk og svart. Fargen blakk varierer fra lys beige, nesten hvit, til en mer gyllen rød/oransje. Fargen svart kan inneholde noen hvite markeringer, men skal ut ifra rasestandarden ha færrest mulig innslag av hvitt i pelsen.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Gravfunn fra vikingtiden viser at spisshunder av buhundtype var vanlig i Norge.[trenger referanse] Den ble brukt som gjeter- og gårdshund.

I dag har buhunden en allsidig bruk, både som gjeterhund, gårdshund, jakthund og selskapshund. I jaktbruk har rasen blitt benyttet til jakt på elg og hjortedyr, eller fugl. Den har også gode egenskaper som vakthund.[trenger referanse]

Hovedbruken av norsk buhund i dag er likevel som familiehund(selskapshund) og som utstillingshundhundeutstilling.

Blakk buhund, hvor man tydelig ser den krøllete halen.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Buhunden er energisk av natur og trives best når den får regelmessig mosjon og hjernetrim. Siden buhunden har blitt avlet frem som gårds- og jakthund, ligger varsling og losing naturlig for de fleste buhunder. Varslingen kan variere noe fra hund til hund, og ut ifra gener, bosted og dressur.

Andre fakta[rediger | rediger kilde]

Buhundene har et sterkt gjeterinstinkt. Graden av dette varierer fra hund til hund, og ut ifra dressur. Dette instinktet kan svekkes dersom hunden får nok mosjon og psykiske utfordringer, men er likevel en naturlig del av buhundens genetikk.[trenger referanse]

Rasen kan være utsatt for enkelte arvelige hofteproblemer og øyeproblemer.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Opstad, Otto (1987). Skipshunden Bamse - om buhunder og andre brukshunder. Oslo: Atheneum. 
  2. ^ Folkvord, Torbjørg (1999). Norsk buhundklubbs jubileumsbok om buhund. Historikk 1939-1999. Norsk buhundklubb. ISBN 8299550904. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]