Norsk elghund sort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk elghund sort
sort/svart elghund
Norsk elghund sort
Hundetype spisshund, elghund
Opprinnelse Norge Norge
Egenskaper jakthund, bandhund
Forventet livsløp 10-12
Størrelse middels (ca. 13–20 kg)
Passer for erfarne
Anerkjennelser
FCI Gruppe 5, seksjon 2 (FCI #268)
AKC Hound
CKC Hounds
KC Hound
UKC Scenthounds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Norsk elghund sort (FCI# 268, også kalt sort elghund og svart elghund) regnes som sørsamenes tradisjonelle jakthund[trenger referanse]. Hunderasen oppsto midt på 1800-tallet og stammer trolig fra lignende typer, som alt fantes her i vikingtiden. Til tross for likheten i navnet er ikke sort elghund spesielt nært beslektet med Norsk elghund grå, som er betydelig større fysisk.[1] Sort elghund skal ifølge folk som kjenner rasen være egenrådig og selvstendig.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Sort elghund er svært gammel som type og har sitt opphav blant lignende hunder, som fants i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Akkurat når hunden oppsto som en selvstendig type er ukjent, men som rase stammer den fra midten av 1800-tallet. Den regnes som litt eldre enn norsk elghund grå og er mindre enn denne. Rasen kan ha felles opphav med norsk buhund og islandsk fårehund, men dette er uavklart.

I tidligere tider var denne hunden betydelig utbredt i østlige dalstrøk i Norge, der den ble benyttet til så vel elgjakt som bjørnejakt.[1]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Sort elghund er en typisk spisshund, med tett kort kropp, kvadratisk bygning og god reisning. Full av kraft og stolthet. Mørke trygge øyne, opprettstående spisse ører. Halen bæres stramt opprullet over ryggens midtlinje. Tett og rikt, men ikke strittende hårlag. Den er meget robust, hardfør og utholdende, og tåler såvel regn som kulde meget godt. Rasen har en idealhøyde på 46–49 cm for hanner og 43–46 cm for tisper.[1]

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Elghunden har vært brukt til nær sagt alle former for storviltjakt, men er først og fremst avlet for jakt på elg og bjørn. Rasen har spesielt utmerket seg som bandhund. Den er dessuten en meget god spor- og vakthund, og har gjennom mange århundrer har vært en av våre viktigste gårdshunder.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Sort elghund kan være egenrådig. Den liker å ha en sterk leder og trenger kontinuerlig mosjon og hjernetrim for å trives. Den er lett å dressere, men er først og fremst en god jakthund og turkamerat.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen regnes som svært eksotisk utenfor Norden. Pelsen trenger jevnlig vedlikehold.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]