Nîmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nimes»)
Nîmes

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionOccitanie
DepartementGard
ArrondissementNîmes
StatusKommune
Postnummer30000
Retningsnummer466
Areal161,85 km²[1]
Befolkning148 104[2] (2021)
Bef.tetthet915,07 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

215
21
Høyde o.h.39 meter
Nettsidewww.nimes.fr
Politikk
MaireJean-Paul Fournier (2008–2014)
Kart
Nîmes
43°50′18″N 4°21′35″Ø

Nîmes er en by og kommune i departementet Gard i regionen Occitanie sør i Frankrike. Nîmes er hovedstad i departementet. Byen ligger nær middelhavet og Cevennene. Den har en rik historie og var en av de viktigste byene i Gallia i romertiden. Flere betydningsfulle historiske severdigheter gjør byen attraktiv for turister.

Historie[rediger | rediger kilde]

Maison carrée i Nîmes

Det finnes spor etter en neolittisk bosetning, blant annet en menhir fra omtrent 2500 f.Kr. i nærheten av flyplassen. Senere har kelterne behersket området, men ble i det andre århundret f.Kr. del av den romerske provinsen Narbonnensis. Hovedveien for hele området Via Domitiana passerte gjennom byen som ble en romersk koloni, Colonia Nemausa. Byen ble etterhvert hovedstad for hele provinsen, dagens sørlige Frankrike, og hadde anslagsvis 60.000 innbyggere til Augustus tid. Viktige bygninger fra tiden som fortsatt er bevart er som Maison carrée, en svært godt bevart tempel, amfiteatret og Dianatemplet. Pont du Gard, 20 km nordvest for byen er et svært godt bevart akvedukt som førte vann fra en kilde nær byen Uzès til det antikke Nîmes.

Byen ble biskopsete allerede i senantikken, i 473 ble den erobret av vestgotere, 720 av maurerne, men klarte å berge forholdsvis mye av sin gallo-romerske tradisjon til middelalderen. Utover middelalderen var det blandete herrskapsforhold der byen var til tider del av det aragonske kongedømmet. Byen ble erobret av den franske kongen Ludvig VIII av Frankrike 1226 og endelig overdratt Frankrike i 1259.

Etter reformasjonen var byen og regionen et sentrum for Hugenottene. Dette førte til skarpe konflikter med den katolske delen av befolkningen, særlig etter at Ediktet i Nantes ble opphevet. Likevel økte byen sin betydning takket sin tekstilindustri og sin gode trafikkmessige beliggenhet. Betegnelsen denim for dongeri stammer fra serge de Nîmes, det vil si stoff fra Nîmes.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

I Nîmes finnes flere særdeles velbevarte romerske levn:

Amfiteatret i Nîmes
Nyere severdigheter inkluderer
  • Domkirken Saint Castor, som ifølge tradisjonen ligger på det sted hvor templet for Augustus lå. Den er dels bygget i romansk samt gotisk stil. [Bilder av katedralen:[1],[2],[3]

I moderne tid har flere berømte arkitekter fått oppført bygninger i Nîmes, bl.a.

  • Norman Fosters Carré d'art fra 1986, som er et kunstmuseum og mediatek, anlagt overfor det antikke Maison Carrée.
  • Jean Nouvels Nemausus, som er et postmoderne boligkompleks.
  • Kisho Kurokawa som har tegnet en bygning i samme ellipseform som amfiteatret.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Nîmes

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]