Cevennene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cevennene
Landsbyen St. Enimie og kløfta Gorges du Tarn

Cevennene (fransk: Cévennes) er en fjellkjede i sørlige og sentrale deler av Frankrike, som dekker deler av departementene Gard, Lozère, Ardèche og Haute-Loire.

Ordet Cevennene kommer av det galliske Cebenna, som ble latinisert av Julius Cæsar til Cevenna.

Cevennene er en del av Massif Central. Den går fra Montagne Noire og nordøstover til Monts du Vivarais, og det høyeste punktet er Mont Lozère på 1 699 m. En annen stor fjelltopp er Mont Aigoual på 1 567 m. Loire og Allier renner mot Atlanterhavet, Ardèche og sideelvene Chassezac, Cèze og Gardon renner ut i Rhône. Vidourle, Hérault og Dourbie munner ut i Middelhavet. Regionen inneholder en nasjonalpark, Parc National des Cévennes, opprettet i 1970 og Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche.

Området er kjent for sine store samfunn av protestanter eller hugenotter. I Louis XIVs regjeringstid flyktet de fleste hugenottene fra Frankrike, særlig etter opphevingen av det nantiske edikt i 1685. Samfunnet i Cevennene holdt seg derimot i ro, og var vernet av det åslendte landskapet. I 1702 gikk denne folkegruppen, kalt camisarder, imot monarkiet. De to sidene ble enige om fred i 1715.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]