Levi P. Morton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Levi P. Morton
Levi Morton - Brady-Handy portrait - standard crop.jpg
Født16. mai 1824[1][2][3]
Shoreham
Død16. mai 1920[1][2][3] (96 år)
Rhinebeck
Gravlagt Rhinebeck Cemetery
Ektefelle Anna Morton
Far Daniel Oliver Morton
Søsken Daniel O. Morton
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
USAs visepresident
4. mars 1889
4. mars 1893
PresidentBenjamin Harrison
ForgjengerThomas A. Hendricks
EtterfølgerAdlai E. Stevenson
ForgjengerThomas A. Hendricks
EtterfølgerAdlai E. Stevenson
Signatur
Levi P. Mortons signatur

Levi Parsons Morton (født 16. mai 1824 i Shoreham i Vermont i USA, død 16. mai 1920 i Rhinebeck i New York) var en forretningsmann som begynte sin politiske karriere som representant for New York i Kongressen i 1879. Han ble i 1889 USAs 22. visepresident under president Benjamin Harrison. Han ble etterpå guvernør for delstaten New York.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Levi Morton stammet fra en pastorsfamilie; han far var kalvinistisk-kongregalististisk predikant som flyttet meget rundt med sin familie i New England-statene. Morton selv var oppkalt etter onkelen Levi Morton; denne var den første amerikanske protestantiske misjonær i Palestina. Hans familie var ikke velhavende nok til å finansiere noen collegeutdannelse for ham; han begynte derfor tislig å arbeide i en kolonialvarehandel.[trenger referanse]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Levi P. Morton fortsatte fra kolonialhandelen og underviste på en skole, og gjorde meget gode forretninger i Boston.[trenger referanse] Så kom han inn i finans og forretningsvesen i New York City. Der bygta han i 1850-årene opp et eget og fremgangsrikt handelshus. Det spesialiserte seg på handelen mellom den amerikanske Sørstatene og New England-statene. Ved utbruddet av den amerikanske borgerkrig i 1861 måtte han oppgi dette. I stedet bygde han opp en bank på Wall Street, og den vokste seg til en av de største i landet i 1870-årene, med stor virksomhet internasjonalt.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han kandiderade til USAs representanthus i 1876 men ble ikke innvalgt første gangen. Det andre forsøket var vellykket og han var medlem av representanthuset 1879-1881.

Levi P. Morton ble allerede i 1881 spurt om å være vispresidentkandidat for president James Garfield, men takket nei til det - han ville heller bli minister til Storbritannia eller Frankrike.[trenger referanse]

Diplomat[rediger | rediger kilde]

Garfield tilbød ham også post som mariheminister, men også dette avslo han. I stedet ble han minister til Frankrike, og indirekte «skyld» i attentatet mot Garfield, da dette ble utført av mannen som ønsket denne stillingen.[trenger referanse] Han ble en meget populær ambassadør i Frankrike og var virksom med å fremme handelen mellem de to land.[trenger referanse]

Visepresident, guvernør[rediger | rediger kilde]

Da han kom tilbake fra Europa, ble han USAs visepresident under president Benjamin Harrison 1889-1893. Etter at embedet som visepresident var over ble Morton guvernør for New York fra 1895 – 1896.

Etter dette trakk han seg tilbake fra den politiske arena og gjenopptok sitt liv som forretningsmann, denne gangen med kjøp og salg av eiendom.

Morton døde på sin 96. fødselsdag i 1920. Ingen annen amerikansk visepresident har dødd på føselsdagen og (pr 2017) bare John Nance Garner har levd lengre enn Morton. Morton var ved liv ennå etter at fem av hans ettertredere, nemlig Adlai E. Stevenson, Garret Hobart, Theodore Roosevelt, Charles W. Fairbanks og James S. Sherman, hadde dødd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Levi Morton, biography/Levi-Parsons-Morton
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Levi Parsons Morton, 2432
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Levi P. Morton, w61v63wx

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Marc O. Hattfield (mit dem Senate Historic Office) Vice Presidents of the United States, 1789-1993 S. 269–274 als .pdf auf der Homepage des US-Senats
  • Robert MacNutt MacElroy: Levi Parsons Morton: banker, diplomat and statesman; New York 1930
  • Lew Wallace: Life of Gen. Ben Harrison and Life of Hon. Levi P. Morton; 1888, Nachdruck von 2003; ISBN 1-4102-0306-9