David Rockefeller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

David Rockefeller (født 12. juni 1915 i New York City) er den nåværende patriark i Rockefeller-familien. Han er den yngste og eneste overlevende barnet til John D. Rockefeller Jr og hans kone Abby Aldrich Rockefeller, og det eneste overlevende barnebarnet til oljemagnaten John D. Rockefeller, som var grunnlegger av Standard Oil.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rockefeller ble født i New York City og vokste opp i et herskapshus på 10 West 54th Street, som hadde ni etasjer og er den største private residensen i New York. Hjemmet inneholdt mange sjeldne og gamle antikviteter fra middelalderen og renessansen som ble samlet av hans far. I 1936 ble Rockefellet uteksaminert med cum laude fra Harvard University, før han studerte i ett år ved London School of Economics. Det var var i London at han for første gang møtte USAs fremtidige president John F. Kennedy. Under hans tid i utenfor USA jobbet Rockefeller i det som senere skulle bli Chase Manhattan Bank.

I 1940 mottok Rockefeller en doktorgrad fra University of Chicago. I 18 måneder var han sekretær for borgermesteren i New York, Fiorello La Guardia. Etter at andre verdenskrig brøt ut, vervet Rockefeller seg til krigsinnsatsen og han tok befalsskole i 1943. Han ble forfremmet til kaptein i 1945. Under krigen tjenestegjorde han i Nord-Afrika og Frankrike for militær etterretning. I syv måneder var han militærattaché ved den amerikanske ambassaden i Paris. Rockefeller snakket flytende fransk. I 1960 var Rockefeller med på å etablere Chase International Advisory Committee som i 2005 bestod av 28 prominente og respekterte forretningsmenn fra 19 nasjoner over hele verden, mange av disse var hans personlige venner.

Avisen The New York Times anslo i november 2006 at Rockefellers totale veldedige donasjoner beløp seg til $900 millioner i løpet av hans levetid. Hans selvbiografi ble publisert i 2002. Dette var den eneste gangen et medlem av den seks generasjoner lange klanen har skrevet en selvbiografi. Royalties fra boken går til forskjellige veldedige organisasjoner som blant annet hjelper foreldreløse barn og andre trengende barn i Sør-Afrika. Rockefeller giftet seg med Margaret McGrath den 7. september 1940. Hun var datter av en partner i et prominent advokatfirma på Wall Street advokatfirma. De hadde seks barn, født mellom 1941 og 1952.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]