Folkehallen i Wrocław

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkehallen i Wrocław
   UNESCOs verdensarv   
LandPolens flagg Polen
StedWrocław
Innskrevet2006
Kriterium I, II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1165
Folkehallen i Wrocław ligger i Polen
Folkehallen i Wrocław
Folkehallen i Wrocław (Polen)

Den modernistiske Hundreårshallen eller Folkehallen (polsk Hala Stulecia, Hala Ludowa, tysk Jahrhunderthalle) er et av Wrocławs mest kjente landemerker. Den er et av det 20. århundres viktigere arkitektoniske verker, og ble skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv i 2006.

Hallen ble bygd i det daværende Breslau, hovedstaden i Schlesien, 19111913 etter tegninger av arkitekten Max Berg, til minne om de tyske befrielseskrigene mot Napoleon. Det opprinnelige navnet Jahrhunderthalle (Hundreårshallen) ble forandret til Hala Ludowa (Folkehallen) etter andre verdenskrig, da byen var blitt erobret av Stalin og som følge av Potsdamkonferansen innlemmet i Polen. Folkehallen er siden blitt modernisert og oppusset.

Hallens høyde er på 42 meter, og dens kuppel har en indre diameter på 69 meter – den var i sin tid verdens største bygning i sitt slag. Den maksimale diameteren er på 95 meter, og hallens areal er 14 000 m², med et volum på 180 000 m³. Den har plass til ca. 10 000 mennesker.

I 1948 ble det foran hallen bygd et gigantisk spisstårn som strekker seg 100 meter mot himmelen (Iglica). Sammen med Den japanske hage (Ogród Japoński) og Den zoologiske hage (Ogród Zoologiczny) hører folkehallen til et av Wrocławs mest populære sports- og rekreasjonssteder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]