Oberlausitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Våpenskjoldet til Oberlausitz
Kart over Oberlausitz

Oberlausitz (øversorbisk: Hornja Łužica, nedersorbisk: Górna Łužyca, polsk: Łużyce Górne, oberlausitz-dialekten: Äberlausitz) er et historisk landskap som hovedsakelig befinner seg i Fristaten Sachsen, mens mindre deler er lokaliserte i Brandenburg og Polen. I Sachsen ligger landskapet innenfor kretsene Landkreis Bautzen og Landkreis Görlitz, herunder også de tidligere kretsene Landkreis Löbau-Zittau og Niederschlesischer Oberlausitzkreis, med en nordlig grense mellom byene Hoyerswerda og Lauta.

I Brandenburg ligger deler av det historiske landskapet i den sørlige delen av Landkreis Oberspreewald-Lausitz, herunder byene Ruhland og Ortrand. Siden 1945 har deler av landskapet mellom elven Queis i øst og elven Neisse i vest tilhørt Polen, og administrativt vært en del av det nederschlesiske voivodskap. En liten del av landskapet som omfatter byen Łęknica, befinner seg også innenfor Lubusz voivodskap, sammen med den polske delen av Niederlausitz. I sør strekker grensen til Oberlausitz langs grensen mellom Sachsen og Tsjekkia, fra Steinigtwolmsdorf i vest til Zittau og Tafelfichte i øst.

Den gamle hovedstaden i Oberlausitz var Bautzen. Den største byen i området er Görlitz, som etter 1945 er delt i en tysk og en polsk del (Zgorzelec).

Navnet Oberlausitz går tilbake til slutten av 1400-tallet, da landskapet Lausitz ble delt i en øvre og en nedre del. Navnet Lausitz kommer fra det sorbisktalende folket Lusici, som bodde i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]