Fredskirkene i Jawor og Świdnica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredskirkene i Jawor og Świdnica
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Jawor - zbór.jpg
Fredskirken i Jawor
LandPolen Polen
Innskrevet2001
Kriterium III, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1054
Fredskirken i Świdnica

Fredskirkene i Jawor og Świdnica (polsk: Kościoły pokoju w Jaworze i Świdnicy) er de største trekirkene i Polen og Europa. De ligger i det nederschlesiske voivodskap, og er skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Kirken i Jawor er tilegnet Den hellige ånd, kirken i Świdnica er derimot tilegnet Den hellige treenighet.

De ble bygd i Schlesien i andre halvdel av det 17. århundre som følge av freden i Westfalen (derav navnet fredskirker) etter trettiårskrigen (16181648). Det var da den katolske keiser Ferdinand III under press fra det protestantiske Sverige gav de schlesiske lutheranerne lov til å bygge tre helligdommer på områdene underlagt sitt styre.

Byggingen skulle imidlertid skje under visse betingelser – blant annet måtte tre benyttes, uten spikrer, og kirkene måtte dessuten plasseres utenfor bymurene. Alle tre kirkene ble bygd, men den ene kirken – i Głogów – brant ned etter et lynnedslag i 1758.

Begrenset av fysiske og politiske omstendigheter, ble fredskirkene et vitnesbyrd for jakten på religiøs frihet, og er i dag et sjeldent uttrykk for den lutherske ideologi i et idiom som vanligvis assosieres med den keiserlige habsburgske romersk-katolske kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata