Bengali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bengali
বাংলা baṅla
Brukt iBangladesh, India
Antall brukere171 070 202[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Indoiransk
Indoarisk
Østlig
Bengali-assamesisk
Bengali
SkriftsystemBengali-skrift
Offisiell status
Offisielt iBangladeshs flagg Bangladesh
Indias flagg India
Normert avBangla Academy (Bangladesh)
Paschimbanga Bangla Akademi (Vest-Bengal)
Språkkoder
ISO 639-1bn
ISO 639-2ben
ISO 639-3ben
Glottologbeng1280

Wikipedia på bengali
Bengali på Wiktionary

Bengali (বাংলা [bāŋlā]) er et indoarisk språk som blir talt i Bangladesh, hvor det også er offisielt, og i de indiske delstatene Vest-Bengal og Tripura. Det har utvikla seg fra sanskrit, pali og prakrit. Minst 215 millioner har språket som morsmål i dag, og det regnes for å være det 5. eller 6. mest talte språk i verden. Den best kjente bengalske forfatter er Rabindranath Tagore.

Skrift[rediger | rediger kilde]

Bengali skrives vanligvis med sitt eget bengalialfabet. Det er et stavelsesalfabet av typen abugida, som minner om devanagari som brukes i sanskrit, hindi og andre indoariske språk. Bengalialfabetet omfatter 11 vokaltegn og 39 konsonanttegn. Som i alle abugidaskrifter, har hver konsonant i bengalialfabetet vanligvis en «iboende» vokallyd.

På tross av noen modifiseringer på 1800-tallet, er stavelsessystemet fortsatt basert på sanskritalfabetet, og tar derfor ikke hensyn til visse lydendringer som har skjedd i det talte språket. Man kan derfor ikke kalle bengali for et fonetisk skriftspråk.

Grammatikk[rediger | rediger kilde]

Det bengalske språk følger vanligvis ordstillingen subjekt–objekt–verb. De bruker postposisjoner i stedet for preposisjoner. De har ikke kjønn på ordene, og adjektiv bøyes lite. Men de har fire kasus (nominativ, objektiv, genitiv og lokativ) på substantiv og pronomen. Når en bestemt artikkel legges til, så bøyes substantiv også i numerus. Verb bøyes i stor grad.

Kampen for bengali i Bangladesh[rediger | rediger kilde]

I perioden 19471971, da Bangladesh var en del av Pakistan, Øst-Pakistan, ble det bengalske språk fokuspunkt og grunnlag for østbengalenes nasjonale identitet, som til slutt resulterte i opprettelsen av den suverene staten Bangladesh.

Omkring 19501952 reiste den voksende middelklassen i Øst-Pakistan seg til en oppstand som ble kjent som Språkbevegelsen. Den kulminerte 21. februar 1952, da mange unge og studenter ble drept av politiet i en demonstrasjon, hvor de krevde anerkjennelse av bengali som nasjonalspråk i Øst-Pakistan. 21. februar minnes i dag i Bangladesh som språkmartyrenes dag. Denne dagen er også UNESCOs internasjonal morsmåldag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bengali - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).
Denne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.