Guvernementet Bessarabia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Guvernementet Bessarabia, 1883
Det vestlige Russlands guvernementer i 1917

Guvernementet Bessarabia (russisk: Бессарабская губерния; var en oblast og deretter guvernement i Keiserdømmet Russland i årene 1812–1917. Guvernementet hadde sitt opphav i landskapet Bessarabia.

Det ble begrenset i nord og øst av Dnestr og Svartehavet og i vest av Prut. Den nordlige delen var skogbevokst og med lave fjell (Karpatene), den søndre bestod av treløsr stepper (Budzjaksteppen).

Somrene var hete og vintrene kalde; årets middeltemperatur var 9,7°. I nordre del var åkerbruket vel utviklet, lengst i sør fantes hovedsakelig beitemarker, den mellomste delen var dekket av anseelige skoger.

Åkerbruk – mest hvete og mais – samt kvegdrift var hovednæringene. Utenom svin, geiter og bøfler fantes omkring 312 000 hester, 800 000 bufe og to millioner får. Blant mineraler fantes salt, salpeter og marmor. Industrien var bare for lokale behov.

Innbyggertallet var i 1897 1 933 436, derav omkring halvparten bestod av moldavere, for øvrig mest rutenere og ukrainere, og dessuten bulgarer, grekere, armenere, jøder, tatarer, romer og tyske kolonister, som levde i 27 kolonier i kretsen Akkerman. Bessarabia tilhørte det jødiske bosetningsområdet i Keiserdømmet Russland.

Bessarabia ble styrt av en sivilguvernør og var delt i åtte kretser (ujezd): Akkerman, Bender, Beltsy, Izmajil, Khotin, Kisjinev, Orgejev og Soroki.[1]

Landet ble først bebodd av skyterne og tilhørte fra 106 e.Kr. den romerske provinsen Dacia. Under 200-tallet ble det besatt av goterne og i de påfølgende hundreårene ble det krysset av et stort antall forskjellige folkestammer. Etter en av dem, besserne (600-tallet), fikk landet sitt navn.[trenger referanse] Bessarabia tilhørte fra 1367 Fyrstedømmet Moldavia og var ellers iblant dominert av av tatarer, iblant av Det osmanske rike, som avstod landet til Russland ved freden i Bukarest i 1812. I freden i Paris måtte imidlertid Russland gi tilbake til Moldavia omkring 11 000 km2, men fikk det meste av dette (9274 km2) tilbake ved Berlintraktaten i 1878.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]