Guvernementet Bessarabia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Guvernementet Bessarabia, 1883
Det vestlige Russlands guvernementer i 1917

Guvernementet Bessarabia (russisk: Бессарабская губерния; var et oblast og deretter guvernement i keiserdømmet Russland årene 1812-1917.

Det ble begrenset i nord og øst av Dnestr og Svartehavet og i vest av Prut. Den nordlige delen var skogbevokst oog med lave fjell (Karpatene), den søndre bestod av treløsr stepper (Budzjaksteppen).

Sommerene var hete og vintrene kalde; årets middeltemperatur var 9,7°. I nordre del var åkerbruket vel utviklet, lengst i sør fantes hovedsakelig beitemarker, den mellomste delen var dekket av anseelige skoger.

Åkerbruk – mest hvete og mais – samt kvegdrift var hovednæringene. Utenom svin, geiter og bøfler fantes omkring 312 000 hester, 800 000 bufe og 2 millioner får. Blant mineraler fantes salt, salpeter og marmor. Industrien var bare for lokale behov.

Innbyggertallet var i 1897 1 933 436, derav omkring halvparten bestod av moldavere, for øvrig mest rutenere og ukrainere, og dessuten bulgarer, grekere, armenere, jøder, tatarer, romer og tyske kolonister, som levde i 27 kolonier i kretsen Akkerman. Bessarabia tilhørte det jødiske bosetningsområdet i keiserdømmet Russland.

Bessarabia ble styrt av en sivilguvernør og var delt i 8 kretser (ujezd): Akkerman, Bender, Beltsy, Izmajil, Khotin, Kisjinev, Orgejev og Soroki.[1]

Landet ble først bebodd av skyterne og tilhørte fra 106 e.Kr. til den romerske provinsen Dacia. Under 200-tallet ble det besatt av goterne og i de påfølgende hundreårene ble det krysset av et stort antall forskjellige folkestammer. Etter en av dem, besserne (600-tallet), fikk landet sitt navn. Bessarabia tilhørte fra 1367 fyrstedømmet Moldau og var ellers iblant dominert av av tatarer, iblant av det osmanske rike, som avstod landet til Russland ved freden i Bukarest i 1812. I freden i Paris måtte imidlertid Russland gi tilbake til Moldau omkring 11 000 km2, men fikk det meste av dette (9 274 km2) tilvake ved Berlintraktaten i 1878.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ WHKMLA - Gubernia Bessarabia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata