Mo og Øyrane videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mo og Øyrane videregående skole
Motto«Framtidsyrke med faglig styrke»
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt2014
Nedlagt2023
Region/fylkeVestland
KommuneSunnfjord
ByFørde
AdresseØyravegen 1
EierVestland fylkeskommune
RektorLiv Horvei
Elever434[1]
Nettstedhttps://www.moy.vgs.no/
Beliggenhet
Kart
Mo og Øyrane videregående skole
61°27′24″N 5°51′01″Ø

Mo og Øyrane videregående skole er en tidligere fylkeskommunal videregående skole i Førde i Sunnfjord kommune i Vestland fylke. Skolen ble etablert gjennom sammenslåing av tidligere Mo og Jølster videregående skole og Øyrane videregående skole i 2014. Hovedbygget på Øyrane i Førde sentrum er fra 1994. Fra høsten 2023 ble Mo og Øyrane videregående skole slått sammen med Hafstad videregående skole til Førde videregående skole i et nybygg i Førde sentrum.[2][3]

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Skolen er delt med den største avdelingen sentralt i Førde ved riksveg 5 mot Florø, ved siden av industriområdet Øyrane. Den andre avdelingen er på Mo, 10 km øst for Førde sentrum.

Skolens historie[rediger | rediger kilde]

Førde Metallfagskole startet opp i 1935. Dette var forløperen til Førde yrkesskole. Initiativtaker og rektor var Jørgen Neverdahl. Han hadde startet opp med mekanisk verksted i Førde og så at det var behov for en mekanisk utdanning også i Sogn og Fjordane. Jørgen Neverdahl var eier av skolen fram til 1950 da Førde kommune tok over driften av skolen som fikk navnet Sogn og Fjordane Yrkesskule.

I 1961 ble det åpnet ny skole på Hafstadflaten. Samtidig med flyttingen fikk skolen flere linjer å velge mellom, og som en følge doblet elevtallet seg dette året, fra 39 elever i 1960 til 78 elever året etter. I starten var Førde yrkesskole en gutteskole, men høsten 1965 ble det første «jentefaget» startet opp, kjole og draktsøm. Etterhvert kom det flere klasser og linjer, og det kom også videregående kurs i de fleste fag. Ved Førde yrkesskules 50-årsjubileum høsten 1985, var det 28 klasser og 358 elever ved skolen.

I 1992 ble de videregående skolene i fylket omorganisert, og Førde yrkesskole og Førde husmorskole (etablert i 1947) ble slått sammen til én skole under navnet Øyrane videregående skole. I 1994 flyttet skolen i nye lokaler ved Øyrane i Førde. Utearealet er godt opparbeidet, og i 2005 fikk skolen pris for «vakreste uteanlegg» fra Sogn og Fjordane hagelag.

I 2014 ble det på nytt en organisering i fylket og landbruksskolen Mo og Jølster videregående skole (etablert i 1858) ble lagt under Øyrane vgs under det nye navnet Mo og Øyrane videregående skole.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Vedtatt utdanningstilbud for skoleåret 2023-2024:[4]

Trinn Utdanningsprogram
Vg1 Bygg- og anleggsteknikk
Vg2 Anleggsteknikk
Vg2 Betong og mur
Vg2 Tømrer
Vg1 Elektro og datateknologi
Vg2 Datateknologi og elektronikk
Vg2 Elenergi og ekom
Vg1 Helse- og oppvekstfag
Vg2 Ambulansefag
Vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag
Vg2 Helsearbeiderfag
Vg2 Helseservicefag
Vg1 Naturbruk
Vg2 Heste- og dyrefag
Vg2 Landbruk og gartnernæring
Vg3 Landbruk
Vg3 Naturbruk studieforberedende
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kokk- og servitørfag
Vg1 Salg, service og reiseliv
Vg2 Salg og reiseliv
Vg1 Teknologi- og industrifag
Vg2 Industriteknologi
Vg2 Kjøretøy
Vg2 Transport og logistikk

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]