Menneskeofring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Midvinterblot, skisse av Carl Larsson, olje på duk, 1915
En nesten fem hundre år gammel mumie av ei femtenårig inka-jente funnet i ruiner ved vulkanen Llullaillaco i Andesfjellene i Salta-provinsen nordvest i Argentina. Dette og to barnelik ble oppdaget i 1999 i en høyde av 6700 m. Alle kroppene var usedvanlig godt bevart.

Menneskeofring er en religiøs praksis der mennesker blir rituelt drept som et offer i forbindelse med en seremoni. Menneskeofring har forekommet i en rekke kulturer verden over, men har også i mange tilfeller vakt reaksjoner.

Fremgangsmåten i forbindelse med menneskeofring ligner gjerne fremgangsmåten som blir brukt når man ofrer dyr. De som har praktisert menneskeofring har gjerne også praktisert dyreofring, og de samme rituelle handlingene ble ofte fulgt når dyr og mennesker ble ofret. Menneskeofringer har gjerne blitt sett på som den mest dyrebare form for offer av dem som har praktisert det.

I noen kulturer har også henrettelser av forbrytere eller krigsfanger hatt en seremoniell form, og i de tilfellene kan man si at skillet mellom menneskeofring og en regulær henrettelse er utydelig.

Menneskeofring har vært praktisert siden oldtiden og fant kanskje sted allerede i noen av de tidligste menneskenes religionsutøvelse.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Human sacrifice – bilder, video eller lyd
religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.