Shkodër

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Shkodër (Shkodra i bestemt form; latinsk: Scutari; serbisk: Skadar) er en by ved Shkodërsjøen i det nordvestre Albania. Den er en av Albanias eldste og mest historiske byer, såvel som et viktig kulturelt og økonomisk senter. Shkodërs befolkning ble i 2005 anslått til 109 604.

Shkodër er en av Europas eldste byer. Den var opprinnelig en illyrisk bosetning. Den ble innrettet som hovedstad for kongedømmet Illyria under Gentius' herrevelde, og kapitulerte deretter for romerne i 168 f.Kr.

Etter Romerriket falt fra hverandre kom byen under varierende herskere. Under navnet Scutari tilhørte byen i perioden 1396-1479 republikken Venezia, og deretter Det osmanske rike. Den albanske folkestammen bushati gjorde byen selvstendig i 1760.

Etter 1831 undertrykte Det osmanske rike byens selvstendig og gjorde Shkodër til huvedstad i vilayeten med samme navn. Etter Prizrenligaen var nedkjempet i 1881 spilte Shkodër en fremtredende rolle under den albanske frihetskampen. Under ledelse av kong Nikola I beleiret Montenegro Shkodër den 22. april 1913, men etter sterkt påtrykk fra stormaktene ble den montenegriske hæren tvunget til å trekke seg tilbake allerede den 9. mai. Shkodër var blitt del av det nydannede Albania 28. november 1912.

I 1916 havnet byen under Østerrike-Ungarns styre. Under andre verdenskrig inntok tyske tropper byen og den forble okkupert frem til 1944.

Befolkningen, med et stort innslag av muslimer, spilte en fremtredende rolle i den albanske politiske reformperioden 1990–1991. Shkodër ble sentrum for en sterk demokratisk bevegelse som motarbeidet kommunismen i Albania.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]