Giardia lamblia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giardia lamblia
Giardia lamblia
Vitenskapelig(e)
navn
:
Giardia lamblia
Norsk(e) navn: giardia
Hører til: Giardia,
Tetramastigota,
eukaryoter
Habitat: vann, mage-tarmkanalen
Utbredelse: hele verden

Giardia lamblia er en flagellert protozoo som hos mennesker kan infisere mage-tarm-kanalen. Infeksjon fører til giardiase, en type gastroenteritt med symptomer som diaré, oppkast, rap med smak av råtne egg og magekramper. Giardia smitter fra avføring til munn, og kan overleve lenge i vann i sin cysteform.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Giardiase er relativt sjelden i Norge, men i 2004 førte giardia-infeksjon av en stor drikkevannskilde til en epidemi i Bergen.

I oktober 2007 ble parasittene giardia og cryptosporidium funnet i vann som stammer fra renseanlegget Oset vannrenseanlegg i Oslo, og myndighetene ba derfor Oslobefolkningen om å koke vannet i tre til fire minutter før eventuell bruk.[1]

Smitte og forekomst[rediger | rediger kilde]

Årlig rapporteres det om 300-500 smittetilfeller i Norge, vel halvparten synes å være av utenlandsk opprinnelse. Smittestedet for de aller fleste er i utlandet. På verdensbasis smittes årlig ca. 0,5 million mennesker.[2] Giardiase er en hyppig årsak til vannbårne diaré-epidemier i industrialiserte land.

Rensing[rediger | rediger kilde]

Vann kan renses for giardia ved hjelp av koking eller ved bruk av vannfilter med filterstørrelse mindre enn én mikrometer[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunnhild Baade (17. oktober 2007). «Ber Oslo-folk om å koke drikkevannet». NTB/VG Nett. Besøkt 17. oktober 2007. 
  2. ^ «Giardiasis». Pasienthåndboka.no. Besøkt 17. oktober 2007. 
  3. ^ «LifeStraw». medGadget. Arkivert fra originalen 22. februar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.