Duggpunkt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dugg på et spindelvev

Duggpunktet til en luftpakke er temperaturen luften må avkjøles til, ved konstant lufttrykk, for at vanndamp skal kondensere til vann, ofte kalt dugg. Når duggpunkttemperaturen kommer under 0°C kalles det rimpunktet siden vanndamp ikke lenger vil danne dugg, men rim eller rimfrost ved deposisjon.

Luften kan inneholde mer vanndamp når temperaturen øker. Vanndampens likevektspartialtrykk øker med økende temperatur og dermed kan mer vann fordampe. Luften har ingenting å si for fordampingsprosessen, og selv om vanndampen var den eneste gassen til stede ville den ha kondensert.

Duggpunktet er knyttet til relativ fukt. Høy relativ fukt indikerer at duggpunktet er nærmere lufttemperaturen. Hvis den relative fukten er 100 %, vil duggpunkttemperaturen og lufttemperaturen være like. Hvis man har et konstant duggpunkt vil den relative fukten minke når lufttemperaturen øker. Dette er årsaken til at tropisk klima kan ha lav relativ fukt og likevel kjennes ubehagelig.

Man pleier å føle ubehag ved høye duggpunkt. I Vest-Agder kaller man dette for «joglefall» (doggfall) som varer til det meste av fuktoverskuddet er blitt til duggdråper. De som er vant med kontinentalklima, begynner å få det ubehagelig når duggpunktet kommer opp mellom 15 og 20°C.

Formel[rediger | rediger kilde]

Her er en formel til å regne ut duggpunktet innenfor ±0,4°C. Den gjelder for

0°C < T < 100°C
0,01 < RH < 1,0
0°C < Td < 50°C

der

T = temperaturen i grader Celsius
RH = er relativ fukt
Td = er duggpunkttemperaturen som skal regnes ut.

Formelen er:

der

og

a = 17.27
b = 237.7 °C
ln er den naturlige logaritmen.

For utledning av formelen og feilestimat se Utregning av duggpunktformel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]