Salting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Salting er en gammel metode for konservering av mat hvor salt tilsettes. Det finnes tradisjonelt to metoder å salte maten, tørrsalting og lakesalting. Salt virker konserverende ved at det senker vannaktiviteten i maten. Økningen av salt i vannet i maten vil øke det osmotiske trykket, dette hemmer veksten av mikroorganismer, samt hemmer aktiviteten til enkelte enzymer. I tillegg til sin konserverende effekt vil salt også påvirke fargen i kjøtt, forandre vannbindingsevnen til matvaren og påvirke smaken.

Salting blir brukt til å konservere blant annet kjøttprodukter som spekepølse, og fiskeprodukter som klippfisk.

Tørrsalting[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tørrsalting

Tørrsalting går ut på å dekke overflaten av matvaren med salt og legge den lagvis i en beholder med rikelig med salt imellom.

Lakesalting[rediger | rediger kilde]

Ved lakesalting blir matvaren enten lagt i en blanding av salt og vann til saltinnholdet i maten blir korrekt eller saltlake blir injisert inn i matvaren. En slik blanding av salt og vann kalles en saltlake.

Det finnes ulike typer salt en kan bruke til salting av matvarer, havsalt, steinsalt, vakuumsalt og lakesalt som har ulikt innhold av mineraler.

Salting er en svært effektiv konserveringsmetode, og mennesker har godt av å spise salt i små mengder. Likevel har myndighetene kommet med et ønske en generell reduksjon i bruken av salt i næringsmiddelbransjen for å forbedre folkehelsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Hemmer m.fl. 2001. Næringsmiddellære. Råstoff-, produksjon- og ferdigvarekunnskap. Yrkeslitteratur as. ISBN 9788258404450

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]