Tilsetningsstoff (næringsmidler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lecithin-Formulierungen.jpg

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Ingredienser som eddik, salt, sukker og krydder regnes ikke som tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

Tilsetningsstoffene som gruppe er delt inn slik:

Fargestoffer tilsettes for at produktet skal ha en fin farge. Det skal derimot ikke brukes til å skjule at produktet er dårlig.

Konserveringsmidler tilsettes for at produktet skal holdes lengre.

Antioksidanter blir brukt for å hindre at fettstoffene og polyfenolene i frukt og bær oksiderer. Dette fungerer fordi antioksidantene reagerer lettere med oksygenet enn fettstoffene og polyfenolene.

Surhetsregulerende midler kan øke og senke surhetsgraden i et produkt.

Fortykningsmidler påvirker konsistensen i produktet. Det er stoffet som er tilsatt i produktet som bestemmer betegnelsen som skal bli benyttet. I et næringsmiddel kan det ofte hende at vi bruker forskjellige fortykningsmidler for å oppnå den ønskede konsistens.

Overflatebehandlingsmidler brukes til å gi f.eks. appelsiner, tabletter og godteri en blank overflate.

Smaksforsterkere forsterker smaken til næringsmiddelet.

Søtstoffer brukes i produkter for å få den søte smaken. Det er godkjent for diabetikere. På varen må det stå at det er søtstoffer i produktet sammen med E-nummeret eller navnet på det brukte søtstoffett.

Enzymer tilsettes for å trekke ut den nødvendige næringen fra maten.

Det kalles E-stoffer fordi det er en kodebetegnelse knyttet til EU-land. Og istedenfor å ha slike lange navn på emballasjen som f.eks. Hydroksypropyldstivelsesfosfat, skriver vi E-1442.

Tilsetningsstoffer blir tilsatt mat som er industriframstilt og skal fraktes over hele landet, for at det skal holdes like godt og bra under hele turen.

Bruken av stoffer i et produkt kan ikke overskride stoffenes ADI-verdi (akseptabelt daglig inntak). Det er Statens næringsmiddeltilsyn som godkjenner tilsetningsstoffene og bestemmer hvilken mengde vi kan få i oss.

Aspartam er et tilsetningsstoff som gir masse søt smak. Siden det blir borte under varmebehandling, må det ikke utsettes for høy varme. Det kan ikke brukes til å bake med eller til mat som skal koke.

Nitritt/Nitrat hindrer dannelse av botulismebakterier og stabiliserer fargen. Noen kan være kreftfremkallende.

Cyklamat gir søt smak. Det kan være kreftfremkallende.

BHA/BHT motvirker harskning av fett. Det er BHA/BHT er antioksidanter. Forskningsdyr har fått kreft av stoffene. Dersom man har et redusert inntak av stoffene, er det ikke helsefarlig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]