Vidunderbarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gabriel von Hackls maleri Das Wunderkind («Vidunderbarnet») fra 1874.
Den østerrikske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) regnes som en av tidenes mest berømte vidunderbarn. Han begynte å komponere fem år gammel, og skrev sin første symfoni som åtteåring. På bildet er han seks år og kledt i hoffklær gitt av det keiserlige hoff i Wien.

Vidunderbarn er et barn som har særskilte evner som er svært uvanlige hos barn på samme alder. Barnet kan være ekstremt musikalsk, ha veldig høy IQ, være uvanlig begavet i for eksempel matematikk eller naturvitenskap, ha en særlig høy språklig intelligens, eller ha store kunstneriske eller sportslige talenter.

En vanlig definisjon på et vidunderbarn er et barn som, i en alder av rundt elleve år, altså normalt før puberteten, har evner på ekspertnivå eller forstår de grunnleggende prinsippene i et fagfelt som vanligvis bare voksne behersker.[trenger referanse]

I mer uformell sammenheng (gjerne med et anstrøk av humor) forekommer det at begrepet vidunderbarn brukes om personer som ikke lenger er barn, men kanskje eldre ungdommer og unge voksne, for eksempel sports- og idrettsutøvere mellom 15 og 20 år som allerede hevder seg oppsiktsvekkende godt på voksent elitenivå.[1]

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt er komponisten Wolfgang Amadeus Mozart det best kjente vidunderbarnet i historien. I Norge har blant annet forfatteren Johan Borgen (som skrev noveller som fireåring), sjakktalentet Magnus Carlsen og pianisten Wolfgang Plagge blitt kalt vidunderbarn.

Lista under viser et utvalg personer som blir betraktet som vidunderbarn på grunn av deres uvanlige talenter og medfødte begavelser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et nærmest opplagt eksempel kan være tidenes yngste landslagsspiller for Norge i fotball, 15 år gamle (per 2014) Martin Ødegaard.