Vidunderbarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gabriel von Hackls maleri Das Wunderkind («Vidunderbarnet») fra 1874.
Den østerrikske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) regnes som et av tidenes mest berømte vidunderbarn. Han begynte å komponere fem år gammel, og skrev sin første symfoni som åtteåring. På bildet er han seks år og kledt i hoffklær gitt av det keiserlige hoff i Wien.

Vidunderbarn er et barn med særskilte evner som er svært uvanlige hos barn på samme alder. Barnet kan være ekstremt musikalsk, ha veldig høy IQ, være uvanlig begavet i for eksempel matematikk eller naturvitenskap, ha en særlig høy språklig intelligens, eller ha store kunstneriske eller sportslige talenter.

En vanlig definisjon[hvem?] på et vidunderbarn er et barn som, i en alder av rundt elleve år, altså normalt før puberteten, har evner på ekspertnivå eller forstår de grunnleggende prinsippene i et fagfelt som vanligvis bare voksne behersker.[trenger referanse]

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Komponisten Wolfgang Amadeus Mozart er blant de best kjente vidunderbarn i historien. I Norge har blant andre sjakktalentet Magnus Carlsen og pianisten Wolfgang Plagge blitt kalt vidunderbarn.

Lista under viser et utvalg personer som har blitt omtalt som vidunderbarn

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]