Manos Hadjidakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Manos Khatzidakis)
Hopp til: navigasjon, søk
Manos Hadjidakis
Født23. oktober 1925
Xanthi
Død15. juni 1994 (68 år)
Athen
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Komponist, dirigent, lyriker, pianist, låtskriver, filmmusikkomponist
NasjonalitetHellas
Språkgresk
Medlem avUnited Panhellenic Organization of Youth
Utmerkelser Herder-prisen
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Manos Hadjidakis (født 23. oktober 1925 i Xanthi, død 15. juni 1994) var en gresk komponist. Han vant en Oscar for beste sang for sangen «Ta Paidiá tou Peiraiá» (engelsk: «Never on Sunday») fra filmen Aldri på en søndag (1960). Hadjidakis er blitt svært populær blant grekerne og han har blant annet blitt kreditert med innføringen av bouzouki-musikken i den ordinære greske kulturen.

Hadjidakis' aller første arbeid var med melodien til sangen «Paper Moon» (Χάρτινο το Φεγγαράκι på gresk). I 1949 var han med å grunnlegge den greske Dance Theatre Company sammen med koreograf Rallou Manou.

I 1966 reiste Hadjidakis til New York for å være med på premieren av musikalen Illya Darling. Han kom ikke tilbake til Hellas før på 1970-tallet på grunn av sin motstand mot den greske militærjuntaen som tok makten i Hellas ved statskupp på 1960-tallet. Mens han bodde i USA fullførte han flere store komposisjoner og fikk stor popularitet også der.

Etter at den greske militærjuntaen var styrtet ble Hadjidakis meget aktiv i det offentlige liv og han overtok en rekke stillinger blant annet i Athens State Orchestra (KOA), National Opera (ELS), og National Radio (ERT). I 1985 lanserte han sitt eget plateselskap som han kalte Sippsupp. I 1989 grunnla han og regisserte Orchestra of Colours (Orhistra tonn Chromaton på gresk) som var et lite symfoniorkester.

Hadjidakis døde i en alder av 68 år på grunn av hjertesykdom og diabetes. Hans eiendom og arkiver ble da testamentert til hans adopterte sønn Hatzidakis George Theophanopoulos. I 1999 ble City of Athens dedikert til hans minne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]