Manos Khatzidakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Manos Khatzidakis (født 23. oktober 1925 i Xanthi, død 15. juni 1994) var en Oscar-vinnende komponist fra Hellas. I 1960 mottok han en Oscar for beste sang for sangen «Ta Paidiá tou Peiraiá» (engelsk: «Never on Sunday») fra filmen «Aldri på en søndag». Khatzidakis er blitt svært populær blant grekerne og han har blant annet blitt kreditert med innføringen av bouzouki-musikken i den ordinære greske kulturen.

Hans aller første arbeid var med melodien til sangen Paper Moon (Χάρτινο το Φεγγαράκι på gresk). I 1949 var han med å grunnlegge den greske Dance Theatre Company sammen med koreograf Rallou Manou.

I 1966 reiste han til New York for å være med på premieren av musikalen Illya Darling. Han kom ikke tilbake til Hellas før på 1970-tallet på grunn av sin motstand mot den greske militærjuntaen som tok makten i Hellas ved statskupp på 1960-tallet. Mens han bodde i USA fullførte han flere store komposisjoner og fikk stor popularitet også der.

Etter at den greske militærjuntaen var styrtet ble han meget aktiv i det offentlige liv og han overtok en rekke stillinger blant annet i Athens State Orchestra (KOA), National Opera (ELS), og National Radio (ERT). I 1985 lanserte han sitt eget plateselskap som han kalte Sippsupp. I 1989 grunnla han og regisserte Orchestra of Colours (Orhistra tonn Chromaton på gresk) som var et lite symfoniorkester.

Han døde i en alder av 68 år på grunn av hjertesykdom og diabetes. Hans eiendom og arkiver ble da testamentert til hans adopterte sønn Hatzidakis George Theophanopoulos. I 1999 ble City of Athens dedikert til hans minne.