Lough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En lough er en innsjø på Irland eller i England, mens en sea lough kan være en fjord, elvemunning, bukt eller vik.

Lough er en irsk-engelsk form av det gammelirske ordet loch, som betyr innsjø eller bukt. Formen Loch ble også benyttet på irskengelsk eller skotskengelsk. Lough ble også benyttet om innsjøer lengst nord i England.

Lough i Irland[rediger | rediger kilde]

Glendalough betyr «Skaret mellom de to innsjøene»

Nesten alle innsjøer og vann på Irland blir kalt «lough» på den angeliserte formen. Lough Neagh i Ulster er den største innsjøen på De britiske øyer. De tre innsjøene langs elva Shannon er Lough Allen, Lough Ree og Lough Derg. Den øvre og nedre Lough Erne er to etterfølgende innsjøer i Fermanagh, et område som ofte ble kalt «Innsjødistriktet på Irland.


Av Sea loughs finner man blant annet Lough Swilly og Lough Foyle.

Lough i England[rediger | rediger kilde]

Nord i England blir lough benyttet om enkelte innsjøer og andre stedsnavn. Mange av disse ligger i nærheten av Hadrians mur og i Lake District.

I etternavn[rediger | rediger kilde]

Lough er i seg selv også et irsk etternavn, og inngår i flere forskjellige former, som Loughan, Lougheed, Loughlin, Loughman, Loughnan, Loughnane, Loughney, Loughran og Loughrey. Lough i irske etternavn kan uttales på mange forskjellige måter: law, loch, low, lowe, loth. Dette fordi ordet lough inneholder firebokstavskombinasjonen ough, som kan uttales på opptil ti forskjellige måter i britisk engelsk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]