Loch Awe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Loch Awe
LandSkottland
RegionArgyll and Bute
Areal 38,7 km²
Høyde 36 moh.
Posisjon
Kart
Loch Awe
56°17′52″N 5°14′06″V

Loch Awe (skotsk-gælisk Loch Obha) er en stor innsjø i Argyll and Bute i Skottland. Den har gitt navn til en landsby ved bredden, som blir kalt enten Loch Awe eller Lochawe.

Innsjøen[rediger | rediger kilde]

Loch Awe med noen av øyene i innsjøen, blant annet Innis Chonan

Med et overflateareal på 38,5 kvadratkilometer er Loch Awe den tredje største innsjøen i Skottland, og også den lengste innsjøen i landet med en lengde på 41 km fra ende til ende, og en gjennomsnittlig bredde på 1 km.

Innsjøen går hovedsakelig fra sørvest til nordøst, omtrent parallelt til de to fjordene Loch Etive og Loch Fyne. Via River Awe og Loch Etive har innsjøen utløp vestover fra nordenden og ut i Atlanterhavet.

Vannkraft[rediger | rediger kilde]

Det er to vannkraftverk ved Loch Awe. Det ene er en vanlig turbinstasjon hvor man har demt opp River Awe i Pass of Brander, og så fører vannet gjennom tunneler til Loch Etive.

Den andre er pumpekraftverket Ben Cruachan vannkraftverk, hvor man benytter en kunstig innsjø i åsen over innsjøen. Vannet blir pumpet opp i dette reservoaret i perioder med mye vann, for deretter å benyttes til strømproduksjon når strømbehovet er størst.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Loch Awe er kjent for aurefiske. Det kommer også laks gjennom innsjøen, som går videre til River Orchy. Det ligger flere ruiner av gamle slott på øyer i Loch Awe og i nordenden ligger et av de meste fotograferte slottene i Skottland, Kilchurn Castle, som om sommeren kan besøkes etter en kort båttur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var fra Loch Awe og det omliggende området at Campbell-klanen etablerte seg som en mektig familie. I 1308 slo Robert the Bruce MacDougall-klanen i slaget ved Pass of Brander nedenfor innsjøen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]