Lough Ree

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lough Ree lokalisert i Irland

Lough Ree (Loch Ríirsk, tidligere Loch Ríbh) er en innsjø (engelsk: lough) sentralt på den øya i Irland. Ree er den nest største av tre store innsjøer på elven Shannon, den største er Lough Derg og den tredje er Lough Allen. Det er også flere mindre sjøer langs elven.

Lough Ree fungerer som grense mellom grevskapene Longford og Westmeath (begge i provinsen Leinster) på den østlige siden og Roscommon i provinsen Connacht på den vestlige siden.

Innsjøen er et populært utfartssted for fiske og båtliv. Det drives kommersielt fiske etter ål. Byen Athlone ligger ved sørenden av innsjøen, og har også en liten havn. Innsjøen er del av kanalsystemet for småbåter i Irland som gjør det mulig å komme til havet utenfor Limerick og gjennom Grand Canal (Irland) og Royal Canal som begge går til Dublin, og nordover til Belleek nordøst i Lough Erne. Ved nordenden av sjøen ligger den lille byen Lanesboro.

På øya Inchcleraun (Inis Cloithreann) som ligger i den nordlige delen av innsjøen, lå et kloster fra tidlig kristen tid, og det finnes fortsatt rester av flere gamle kirker på øya. Ifølge gamle irske legender var det på denne øya at dronning Medb ble drept. Vikinghøvdingen Thorgest brukte området rundt sjøen som base for sine herjinger rundt 840. Han ble tatt til fange og druknet i Lough Owel av Mael Sechnaill mac Mail Ruanaid.