Lough Swilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°08′43″N 7°30′40″V

Lough Swilly ligger vest for Inishowenhalvøya i Donegal.

Lough Swilly (Loch Súilíirsk) er en fjord (ria)[1] på nordkysten av øya Irland. Fjorden ligger i grevskapet Donegal i Irland, og skiller Inishowenhalvøya i vest fra resten av det nordlige Donegal.

Ved fjordmunningen i nord ligger nesene Fanad Head og Dunaff Head. Blant tettstedene som ligger ved fjorden finner vi Buncrana på Inishowensiden og Rathmullan på vestsiden. Innerst i fjorden ligger Letterkenny.

Ved to anledninger har fjorden spilt en viktig rolle i irsk historie. Det var fra Lough Swilly den såkalte jarlenes flukt fant sted, da Hugh O'Neill, 2. jarl av Tyrone og Rory O'Donnell, 1. jarl av Tyrconnel flyktet fra Irland i september 1607 etter et mislykket opprør. I oktober 1798 ble en fransk flåtestyrke som forsøkte å sette i land Wolfe Tone og tropper som skulle støtte det irske opprøret, men ble avskåret ved fjordmunningen.

Fjorden ble brukt som et ankringssted for Royal Navy under første verdenskrig. Restene av befestninger som britene bygde for å beskytte fjorden kan fortsatt sees ved Lenan Head (i dag et museum) og utenfor Buncrana. Lough Swilly var en av tre britiske traktathavner etter den anglo-irske traktat fra 1921, og var under britisk kontroll som flåtebase til 1938.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lough Swilly Special Protection Area» (PDF). National Parks & Wildlife Service. April 2011. s. 16. Besøkt 14. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]