Glendalough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glendalough
Gleann Dá Locha (ga)
Glendalough monastery.jpg
LandIrland Irland
ProvinsLeinster
GrevskapWicklow
StatusLandsby (village)
Posisjonskart
Glendalough ligger i Irland
Glendalough
Glendalough
Glendalough (Irland)

Glendalough
53°00′37″N 6°19′39″V

Den øvre sjøen, Glendalough.
Kirken med tårnet i bakgrunnen

Glendalough er en landsby ved ruinene av et kloster i Wicklow i Irland. Den ble stiftet i det 6. århundre av St. Kevin, en eneboer og prest og ødelagt i 1398 av engelske styrker.

St. Kevin ønsket til å begynne med å trekke seg tilbake til dette området, som er langt fra allfarvei og idyllisk beliggende, men flere disipler som ønsket å følge hans eksempel bygde en liten landsby nedenfor tilholdsstedet hans. Det kom til kirker, kapeller og boligkvarter, og etter hvert så ble dette en av de viktigste religiøse universitetene i Irland.

Navnet kommer fra irsk Gleann Dá Locha, som betyr dalen med to sjøer. Klosteret ligger mellom de to sjøene (Upper Lake og Lower Lake) og er en av de mest populære turistattraksjonene i hele Irland, med stor trafikk.

På området ligger et 33 meter rundt tårn og St. Kevins Cross, et keltisk høykors. Det runde tårnet ble bygget på den tiden hvor Irland ble invadert av vikinger (opp til cirka 1066) for å beskytte de religiøse relikviene, bøkene og kalkene som var i bruk i klosteret på den tiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]