London School of Economics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
London School of Economics and Political Science
London school of economics logo with name.svg
LondonSchoolofEconomics cford.jpg
MottoRerum cognoscere causas
Grunnlagt1895
BeliggenhetLondon
Studenter10 440 (2015/16)
MedlemskapUniversity of London
Nettstedhttp://www.lse.ac.uk (engelsk)

London School of Economics
51°30′50″N 0°07′00″V

Grosvenor House

London School of Economics and Political Science, som regel kalt London School of Economics og forkortet LSE, er et spesialuniversitet[1] i London, tilknyttet University of London. Det ligger i Houghton Street i det sentrale London, tvers over Aldwych og ved siden av Royal Courts of Justice. LSE er en av verdens ledende samfunnsvitenskapelige institusjoner og blir rangert som et av verdens beste universiteter.[2] På bachelornivå har LSE den laveste inntaksprosenten i hele Storbritannia.[3] Studieprogrammene ved skolen omfatter økonomi, statsvitenskap, jus, sosiologi og andre samfunnsvitenskaper.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Universitetet ble grunnlagt i 1895 av Sidney Webb, Beatrice Webb og George Bernard Shaw. Skolen ble del av University of London i 1900 som dets samfunnsøkonomi-fakultet. De første vitnemål ble tildelt i 1902.

Skolen er blant annet kjent som sentral innen utviklingen av sosialantropologien. Kjente personer innen faget, som for eksempel Maurice Bloch og Jonathan Parry, har jobbet der. Økonomen Friedrich August von Hayek jobbet der på 30-tallet.

Politisk har studentmassen ved LSE pleid å være mer venstreorientert enn tilfellet er ved andre eliteuniversiteter som Oxford og Cambridge,[trenger referanse] men dette endret seg i 1960-årene da den daværende rektoren Walter Adams forsøkte å endre på dette. Anthony Giddens, tidligere rektor ved LSE, regnes som skaperen av Third Way-filosofien som har blitt fulgt av Tony Blair og Bill Clinton. Skolen har en internasjonal profil, og studentene har bakgrunn fra mange forskjellige land.

Rangeringer[rediger | rediger kilde]

LSE ble rangert som nummer 3 av 126 britiske universiteter på Complete University Guides liste for 2016[4] .

THE World University Rankings 2014-2015 plasserte LSE som det 13. av de 500 beste universitetene i verden.[5] I QS World University Rankings for 2014[6] rangerte universitetet som nummer 71 og i Academic Ranking of World Universities (Shanghai-rankingen) for 2014 som nummer 101-150 av verdens universiteter.[7]

Den nasjonale undersøkelsen Research Assessment Exercise i 2008 viste at LSE kom på delt andreplass (sammen med Oxford), og var Storbritannias beste universitet innen bl.a. økonomi, antropologi, jus og Europastudier.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]