Ljudmila Pavlitsjenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ljudmila Pavlitsjenko
Pavlichenko LM.jpg
Født 12. juli 1916
Bila Tserkva
Død 10. oktober 1974
Moskva
Gravlagt Novodevitsjijkirkegården
Utdannet ved Kievs universitet
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Sovjetunionen
Utmerkelser Leninordenen, Helt av Sovjetunionen, Gold Star, Leninordenen, Medal for Battle Merit, Medal "For the Defence of Odessa", Medal "For the Defence of Sevastopol", Medaljen for seier over Tyskland

Lyudmila Mikhajlovna Pavlitsjenko (russisk: Людмила Михайловна Павличенко; født 12. juli 1916, død 10. oktober 1974) var en sovjetisk snikskytter i Den røde armé under den andre verdenskrig. Hun skal ha skutt og drept 309 fiendtlige soldater, og regnes med det som den mest best kvinnelige snikskytter i sovjetisk historie.

Hun ble født i Bila Tserkva i 1916 og Pavlitsjenko flyttet til Kiev sammen med resten av sin familie i en alder av fjorten år. I Kiev ble hun med i en pistolklubb og hun utviklet seg snart til en meget flink skarpskytter. I 1937, som student ved Kiev Universitet forsvarte hun sin master-oppgave om Bohdan Khmelnytsky. I juni 1941 var Pavlitsjenko 24 år gammel, og hun studerte historie på sitt fjerde år ved Kiev Universitet, da det nasjonalsosialistiske Tyskland begynte sin invasjon av Sovjetunionen med sin lenge planlagte Operasjon Barbarossa. Pavlitsjenko var blant de aller første som meldte seg som frivillige soldater ved rekrutteringskontoret, hvor hun valgte å bli med i infanteriet og deretter kom hun inn i Den røde armé sin 25-Rifle Division.

Pavlitsjenko hadde muligheten til å bli sykepleier, men hun nektet fordi hun ville bli i hæren og slåss for landet sitt. I det sovjetiske militæret ble hun en av cirka 2000 kvinner av snikskyttere i Den røde armé, hvorav rundt 500 av dem til slutt overlevde krigen. Som en snikskytter, gjorde hun sine to første kills i nærheten Belyayevka. Pavlitsjenko kjempet deretter i omtrent to og en halv måned nær byen Odessa, hvor hun hadde 187 bekreftede kills. Da tyskerne fikk kontroll over Odessa, ble hennes enhet trukket ut og sendt til Sevastopol på Krim-halvøya, hvor hun kjempet sammenhengende i mer enn 8 måneder. I mai 1942 ble løytnant Pavlitsjenko æret for drapene på 257 tyske soldater. Hennes totale antall kills under den andre verdenskrig kom på over 300, inkludert 36 fiendtlige snikskyttere.

Frimerke fra 1943

I juni 1942 ble Pavlitsjenko såret av bombekasterild. På grunn av hennes voksende status, ble hun tatt ut av kamp for rehabilitering. Pavlitsjenko ble deretter sendt til Canada og USA for et PR-besøk, og ble den første sovjetiske borger til å bli mottatt av en amerikansk president da Franklin Roosevelt ønsket henne velkommen i Det hvite hus. Senere ble Pavlitsjenko invitert av Eleanor Roosevelt til en rundreise over hele USA der hun skulle fortelle om sine erfaringer.

Etter å ha oppnådd graden major, kom Pavlitsjenko aldri tilbake for å bekjempe tyskerne , men istedet ble hun ansatt som instruktør og hun trente opp sovjetisk snikskyttere frem til krigens slutt. I 1943 ble hun tildelt Den gyldne stjerne for ordenen Helt av Sovjetunionen, og hun ble portrettert på et sovjetisk frimerke. Etter krigen var hun ferdig med sin utdannelse ved universitetet i Kiev og begynte på sin karriere som historiker. Fra 1945 til 1953 var hun ansatt som vitenskapelig assistent av den sovjetiske marinen. Hun var senere aktiv i den sovjetiske komité for krigsveteraner.

Pavlitsjenko døde den 10. oktober 1974 i en alder av 58 år, og hun ble da gravlagt i Moskva. To jubileumsmynter og flere frimerket ble senere utgitt i Sovjetunionen med Pavlitsjenkos portrett.