Marie Ljalková

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marie Ljalková
Født3. desember 1920
Horodenka
Død7. november 2011[1] (90 år)
Brno
Beskjeftigelse Militær, Skarpskyttar
Nasjonalitet Tsjekkoslovakia, Tsjekkia
Utmerkelser Storoffiser av ordenen Den hvite løve (2010)[2], Den røde stjernes orden, Krigskorset

Marie Ljalková-Lastovecká (født 3. desember 1920 i Horodenka, død 7. november 2011 i Brno) var en snikskytter fra Tsjekkoslovakia som var med i den sovjetiske hæren under den andre verdenskrig. Hun mistet begge sine foreldre i en alder av 12 år, etterpå bodde hun sammen med sin tante i Stanisławow (i dag Ivano-Frankivs'k, Ukraina). Hun møtte sin første ektemann, Michal Ljalko, mens hun bodde der.

Etter det nasjonalsosialistiske Tysklands angrep på Sovjetunionen, den 22. juni 1941, sluttet Ljalková seg som frivillig til den første tsjekkoslovakiske uavhengige bataljonen som i mars 1942, da var hun 21 år gammel, og hun ble uteksaminert derfra etter et kurs på 3 måneder ved en skole i Buzuluk som utdannet snikskyttere.

Hennes aller første kampopplevelse kom under den tre dager lange slaget ved Sokolovo (mellom 8. og 11. mars 1943) da hun ble kreditert for å ha drept minst syv tyske soldater. Hun ble senere en snikskytter-instruktør ved forskjellige tsjekkoslovakiske og sovjetiske infanteri-bataljoner, og hun jobbet på et tidspunkt en ambulansesjåfør. Hun ble kreditert med minst 30 bekreftet drap av tyske soldater og offiserer under hele den andre verdenskrigen, og hun fikk derfor anerkjennelse med den sovjetiske medaljen Order of the Red Star og i tillegg ble hun tildelt det tsjekkoslovakiske Krigskorset.

Etter at krigen var over studerte hun medisin, og hun jobbet som militær lege i Olomouc og i det sentral-militære sykehuset i Praha. Etter at hun ble forflyttet til Brno sykehuset, møtte hun sin andre ektemann, Václav Lastovecký. Hun nådde til slutt graden oberst, som det ikke fantes særlig mange av i Tsjekkoslovakia på denne tiden. Men på grunn av diverse helseproblemer måtte hun forlate det militære liv, og hun fikk seg en jobb med å jobbe som turist-guide for russisk-talende turister. Hun bor fremdeles i byen Brno sammen med sin andre ektemann.

Referanser[rediger | rediger kilde]