Tanja Baramzina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tatjana Nikolajevna Baramzina (russisk: Татьяна Николаевна Барамзина; født 12. desember 1919 i Glazov i Udmurtia, død 5. juli 1944) var en sovjetisk skarpskytter under den andre verdenskrigen.

Hun ble etter sin død tildelt medaljen Gold Star, og hun oppnådde status som Helt av Sovjetunionen. Hun ble uteksaminert fra statens pedagogiske institutt og underviste i ved en barnehage i en landsby i Kachkashur. I 1940 begynte hun på universitetet i Perm, og da Tyskland invaderte Sovjetunionen, deltok hun i sykepleiekurs om kvelden, mens hun fikk trening for å bli skarpskytter. I juni 1943 ble hun sendt til den sentrale skarpskytterskolen for kvinner (Central Women's Sniper Training School) i Podolsk utenfor Moskva og, etter endt eksamen i april 1944, ble hun sendt til den tredje hviterussiske front. I løpet av sine første tre måneder i felten, hadde hun drept minst 16 fiendtlige soldater.

Den 5. juli 1944 fulgte Baramzina med fallskjerm-bataljonen sin inn bak fiendens linjer for å delta i en større operasjon der et veikryss i nærheten av landsbyen Pekalin i Smalyavichy skulle tas i håp om å blokkere de tyske styrkenes retrett. Bataljonen hennes støtte på en gruppe tyske soldater før de nådde målet sitt, og harde kamper brøt ut og bataljonen led store tap. Etter å ha drept ca. 20 tyske soldater, ble Baramzina satt til å ta seg av de sårede på grunn av sin medisinsk utdannelse.

Grøften som ble brukt av de sårede sovjetiske soldatene ble tatt av tyske styrker, og etter å ha blitt såret av artilleri-ild, ble hun fanget og utsatt for tortur i et forsøk på å få henne til å røpe informasjon om hvor andre sovjetiske styrker befant seg. Etter at øynene hennes var stukket ut, ble Baramzina senere skutt på kloss med en anti-tank rifle.

I tillegg til et monument i den lokale Gaslov-parken, ble Proletarskaya-gaten, der hun ble født og hadde vokst opp, omdøpt til hennes ære. Gater i Minsk og Izhevsk og utenfor skarpskytterskolen i Podolsk ble også oppkalt til minne om henne. Et diorama på et museum for den store hviterussiske fedrelandskrigen skildrer hennes siste kamp mot tyskerne.