Helt av Sovjetunionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordenstegnet for Helt av Sovjetunionen.

Helt av Sovjetunionen (russisk: Герой Советсково Союза) var en orden som ble tildelt i Sovjetunionen. Den var landets høyeste utmerkelse og ble tildelt for heroisk innsats for stat og samfunn. Ærestittelen ble innstiftet 16. april 1934, mens det medfølgende ordenstegnet, omtalt som Den gylne stjerne, ble innført 1. august 1939 ved beslutning fattet av presidiet i Det øverste sovjet. Ordenen ble avskaffet etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Vanligvis ble også Leninordenen tildelt dem som ble utnevnt til Helt av Sovjetunionen. Disse ble ofte også hedret med en byste oppsatt på sitt hjemsted og med en inngravert plate oppsatt i Kreml.

Øst-tysk frimerke utgitt for å hedre Richard Sorge, Helt av Sovjetunionen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen besto av én enkelt klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for utmerkelsen Helt av Sovjetunionen besto av en femoddet, fasettert, gull stjerne opphengt i et rødt bånd. Baksiden av stjernen bærer en variant av ordenens navn: Geroj SSSR. Stjernen er et utbredt motiv i sovjetisk symbolikk og var blant annet å finne i Sovjetunionens flagg. Ordensbåndets farge har sitt opphav i arbeiderbevegelsens og sosialismens røde flagg.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Frimerke utgitt i 1965 til minne om heltebyen Leningrad, den første by som ble tildelt ordenen Helt av Sovjetunionen.

Utmerkelsen Helt av Sovjetunionen kunne tildeles både enkeltpersoner, samfunn og kollektiver. Ordenen kunne tildeles posthumt. Fra 1973 til 1988 kunne ordenen også tildeles samme mottager gjentatte ganger. Ordenen ble også tildelt utlendinger.

Til sammen ble det foretatt 12 745 utnevninger til Helt av Sovjetunionen, de fleste av disse for innsats under Den andre verdenskrig. Blant krigshelter som ble utnevnt til Helt av Sovjetunionen en gang er Jakov Pavlov og Vasilij Zajtsev. Sentrale politikere fikk også utmerkelsen, blant dem Lavrentij Berija. Senere ble utmerkelsen også tildelt kosmonauter, blant dem Jurij Gagarin og Valentina Teresjkova. Blant dem som fikk ordenen tildelt to ganger var Josef Stalin, Ivan Konev, Konstantin Rokossovskij, Vasilij Tsjujkov og Aleksandr Vasilevskij. Dmitrij Ustinov var en av dem som fikk ordenen tre ganger. To personer, marskalk Georgij Zjukov og generalsekretær Leonid Brezjnev, mottok som de eneste ordenen hele fire ganger. De som ble utropt til Helt av Sovjetunionen gjentatte ganger, bar også flere ordenstegn.

Under krigen i Afghanistan ble det 19801989 foretatt 65 utnevnelser til Helt av Sovjetunionen.

Tolv byer i Sovjetunionen ble tildelt utmerkelsen og bar deretter betegnelsen heltebyer. Disse ble tildelt utmerkelsen på bakgrunn av bysamfunnenes heltemodige innsats under Den andre verdenskrig. De tolv byene er: Leningrad, Stalingrad, Odessa, Sevastopol, Moskva, Kiev, Kertsj, Minsk, Tula, Murmansk og Smolensk. Fortet ved Brest i Hviterussland ble også tildelt utmerkelsen og bar tittelen heltefort.

Kjente utenlandske mottakere av ordenen er Gamal Abdel Nasser, Ahmed Ben Bella, Fidel Castro, Gustáv Husák, Erich Honecker og János Kádár.

Forbilde for andre utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Flere andre land som tilhørte Sovjetunionen har innført tilsvarende ærestitler. Blant disse er Helt av Hviterussland, Helt av Ukraina, Helt av Den russiske føderasjon, Nasjonalhelt av Aserbajdsjan og Nasjonalhelt av Georgia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]