Fjodor Okhlopkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjodor Okhlopkov
Født2. mars 1908Rediger på Wikidata
Tomponskij ulúsRediger på Wikidata
Død28. mai 1968Rediger på Wikidata (60 år)
Tomponskij ulúsRediger på Wikidata
Gravlagt SakhaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær, politiker, skarpskytterRediger på Wikidata
Nasjonalitet SovjetunionenRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
Røde fane-ordenen, Leninordenen, Helt av Sovjetunionen, 2. klasse av Fedrelandskrigens orden, Den røde stjernes orden, Medaljen for tapperhet, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigenRediger på Wikidata

Fjodor Matvejevitsj Okhlopkov (russisk: Фёдор Матвеевич Охлопков; født 2. mars 1908, død 28. mai 1968) var en sovjetisk soldat og skarpskytter under den andre verdenskrig. Han ble etter krigen kreditert med så mange som 513 drepte tyskere.

Han ble født i landsbyen Krest-Khaldzhay, i regionen som nå heter Tomponsky Ulus i republikken Sakha, Russland. Han jobbet som en maskinoperatør, jeger og gruvearbeider etter gull på en kollektivgård. I juni 1941, da krigen mot det nasjonalsosialistiske Tyskland brøt ut, ble Okhlopkov og hans bror med i den sovjetiske hæren, og hans bror ble snart drept i en kamp. Okhlopkov arbeidet først som en maskin-skytter, og i oktober 1942 utdannet han seg til skarpskytter.

Okhlopkov var en av de mest effektive skarpskyttere i den røde armé under den andre verdenskrig. Han ble innvilget status som Helt av Sovjetunionen i 1965 som nummer 10 678 i rekken, samt at han ble tildelt Leninordenen. Disse tildelingene ble han ikke tildelt før lenge etter at krigen var over, mye på grunn av etnisiteten hans (han var en etnisk jakut). I 1974 ble et kommersiell sovjetisk lasteskip navngitt i hans ære.