Slaget ved Appomattox Court House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Appomattox Court House
Konflikt: Den amerikanske borgerkrigen
McLean House parlor, Appomattox Court House, Virginia.jpg
Salong (rekonstruert) i McLean House, stedet hvor sørstatsgeneralen Robert E. Lee overga seg. Lee satt ved granittbordet til venstre og generalløytnant Ulysses S. Grant satt ved bordet til høyre
Dato9. april 1865
StedAppomattox Court House, Virginia
37°22′40″N 78°47′40″V
ResultatAvgjørende seier for Unionen
Kapitulasjon for Army of Northern Virginia
Stridende parter
USA Amerikans forente stater (unionen)Flag of the Confederate States of America (March 4, 1865).svg Amerikas konfødererte stater (konføderasjonen)
Kommandanter og ledere
Ulysses S. GrantRobert E. Lee  Kapitulerte
Styrker
100.000[1]28.000[1]
Tap
164[2]~500 drept og skadet[2]
27.805 overga seg og ble løslatt

Slaget ved Appomattox Court House ble utkjempet på morgenen den 9. april 1865 og var et av de siste slagene som ble utkjempet under den amerikanske borgerkrigen, og det siste slaget som konføderasjonsgeneralen Robert E. Lees Army of Northern Virginia kjempet i før de overga seg til Union Army under generalløytnant Ulysses S. Grant.

Lee hadde overgitt konføderasjonens hovedstad Richmond i Virginia, etter den ti måneder lange beleiringen av Petersburg, på retrett vestover med håpet om å møte opp med konføderasjonens styrker i Nord-Carolina. unionsstyrkene forfulgte og avskjærte konføderasjonens tilbaketrekning ved Appomattox Court House. Lee forsøkte å bryte igjennom unionsstyrkene som var foran hans styrker da han antok at unionsstyrkene bestod kun av kavaleri. Da han innså at kavaleriet ble støttet opp av to korps av unionsinfanteri, hadde han ikke noe annet valg enn å overgi seg.

Signeringen i overgivelsesdokumentene ble utført i stuen i huset som var eid av Wilmer McLean på ettermiddagen den 9. april. Den 12. april markerte en høytidelig seremoni oppløsningen av Army of Northern Virginia og løslatelse av dennes offiserer og menn som effektivt gjorde en slutt på krigen i Virginia. Denne hendelsen utløste en serie av overgivelser over hele sørstatene og signaliserte slutten på krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bodart (1908), s. 542
  2. ^ a b Salmon, s. 492.

Litteratur[rediger | rediger kilde]