Mary Todd Lincoln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Todd Lincoln
Mary Todd Lincoln2crop.jpg
Født13. desember 1818
Lexington, Kentucky
Død16. juli 1882 (63 år)
Springfield, Illinois
Gravlagt Lincoln TombRediger på Wikidata
Ektefelle Abraham Lincoln
Far Robert Smith ToddRediger på Wikidata
Mor Ann Eliza ParkerRediger på Wikidata
Barn Tad Lincoln, Edward Baker Lincoln, William Wallace Lincoln, Robert Todd LincolnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, førstedameRediger på Wikidata
Embede USAs førstedame (18611865)Rediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
USAs førstedame
18611865
PresidentAbraham Lincoln
ForgjengerHarriet Lane
EtterfølgerEliza McCardle Johnson
Signatur
Mary Todd Lincolns signatur

Mary Todd Lincoln (født 13. desember 1818, død 16. juli 1882) var gift med Abraham Lincoln, og var USAs førstedame fra 1861 til Lincolns attentat i 1865. Hun var datter av en bankier, Robert Smith Todd, og Elizabeth Parker-Todd. Moren døde da hun var sju år gammel, og hun fikk et vanskelig forhold til sin stemor, Elizabeth «Betsy» Humphreys-Todd, som faren giftet seg med i 1826. Medregnet sine halvsøsken, hadde Mary Todd Lincoln femten søsken.

Mary Todd gikk ved velrenommérte skoler, snakket fransk flytende, og studerte dans, drama og musikk. Hun hadde alltid en morsomhet på lur, og en livlig personlighet gjorde henne ganske populær. Hun hadde et eksplosivt temperament, og var kranglete av natur, og var mentalt ustabil i perioder. Hun var særlig plaget av migreneanfall. Noen historikere og psykologer har foreslått at hun kan ha lidd av schizofreni, men en slik diagnose eksiserte ikke i hennes samtid, og en diagnose satt så lenge etter hennes død kan ikke være helt sikker.

Hun ble i 1842 gift med Abraham Lincoln, som på den tiden var advokat i Springfield i Illinois. Mary og Abraham fikk fire sønner sammen, men bare Robert Todd Lincoln nådde voksen alder.

Hun satt i stolen ved siden av ektemannen da han ble skutt og drept , drapet gikk tungt innpå henne, det samme gjorde dødsfallene til de tre sønnene som alle døde av naturlige årsaker ganske unge.

Hun fikk etterhvert et noe anstrengt forhold til sønnen Robert, da han fikk henne inn på psykiatrisk sykehus og hvilehjem for en periode, etter at hun hadde lidd av mental ustabilitet over lengre tid.

Hun døde av hjerteslag 63 år gammel og ligger begravet ved siden av ektemannen og sønnene i Lincoln's tomb.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)