Rouba Mhaissen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rouba Mhaissen
Født1988Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom Rediger på Wikidata
Utdannet vedAmerican University of Beirut
London School of Economics
School of Oriental and African Studies
UtmerkelserProfessor Thorolf Raftos Minnepris (2019)

Rouba Mhaissen (født 1988) er en syrisk-libanesisk økonom, forsker og aktivist som arbeider for menneskerettigheter på flere nivå. Hun er grunnlegger og leder av sivilsamfunnsorganisasjonen Sawa for Development and Aid (Sawa) som arbeider med å forbedre livssituasjonen til syriske flykninger i Libanon, med et særskilt fokus på barn og kvinner. Sawa driver en rekke prosjekter av og for flykninger, og tilbyr rådgivning, helsetjenester og alternativ grunnskoleutdanning.[1] For målet til Sawa er å gi en helhetlig og integrert støtte til enkeltpersoner, gjennom deling av ferdigheter, kunnskap og ressurser; oppmuntre hverandre til å selvorganisere seg for å bygge sterke og vokale samfunn; fremme nettverk av solidaritet; og mobilisering for kollektiv handling på lokalt og internasjonalt nivå.[2]

Rouba Mhaissen tok bachelorgraden i økonomi ved American University of Beirut. Hun tok senere en mastergrad i utviklingsstudier ved London School of Economics, og en doktorgrad i kjønns- og økonomisk utvikling ved School of Oriental and African Studies (SOAS) ved University of London. Hun har også to grader i eksponentiell[klargjør] teknologi fra Singularity University. Hun har undervist ved SOAS, University of London og ble senere foreleser ved American University of Beirut.

I september 2019, ble Rouba Mhaissen tildelt Raftoprisen for hennes forsvar av menneskerettigheter til folk på flukt.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • 2019: Rafto Prize for Human Rights
  • 2019: Vital Voices Global leadership Award for Human Rights
  • 2017: The AUB Most Distinguished Alumni Award
  • 2017: Forbes 30 Under 30 list for Policy and Law
  • 2016: FCO Marsh Award for Peacemaking and Peacekeeping
  • 2011: Queen Elizabeth Award

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rouba Mhaissen». The Rafto Foundation. Arkivert fra originalen 3. mai 2021. Besøkt 3. mai 2021. 
  2. ^ «SAWA for Development and Aid - EDUCATION, YOUTH, SPORT AND CULTURE - European Commission». EDUCATION, YOUTH, SPORT AND CULTURE (engelsk). Arkivert fra originalen 3. mai 2021. Besøkt 3. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]