Organisation internationale de la francophonie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra La Francophonie)
Hopp til navigering Hopp til søk
Organisation internationale de la francophonie
La francophonie mapa.svg
Stiftet1970
LandFrankrike
HovedkontorParis
Nettstedhttp://www.francophonie.org/

OIFs flagg symboliserer samarbeid mellom verdensdelene.
Flagg for de ulike medlemslandene

Organisation internationale de la francophonie er en internasjonal organisasjon av 84 stater og regioner som benytter fransk språk eller der fransk språk og kultur har særlig betydning. Organisasjonen ble grunnlagt i 1970 og arbeider for å fremme fredelig sameksistens, samarbeid, solidaritet, demokrati, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling gjennom multilaterale prosjekter og fireårige programmer innenfor hovedsatsinger bestemt av organisasjonens toppmøte.

Toppmøtet, som samler lederne for medlemslandene og –regionene og som samles hvert annet år, er organisasjonens øverste organ. I år der det ikke er toppmøte samles ministerkonferansen, det vil si utenriksministere eller ministere med ansvar for det gitte lands forhold til organisasjonen. OIF har et permanent sekretariat ledet av en generalsekretær og har hovedkvarter i Paris. I tillegg har OIF regionale kontorer i Libreville, Lomé og Hanoi.

Organisasjonen har 54 medlemsland og regjeringer, herav tre medlemsregioner, samt sju assosierte medlemsstater og 27 observatørland.[1][2] Fransk språk tales av om lag 220 millioner mennesker i medlemslandene og –regionene. I 32 av dem er fransk offisielt språk.

Stillingen som generalsekretær ble opprettet i 1997. Den første som fylte stillingen var Boutros Boutros-Ghali, tidligere generalsekretær i FN. Boutros-Ghali satt som generalsekretær til 2002, da Abdou Diouf tok over. Fra 2019 er Louise Mushikiwabo generalsekretær.[3]

Medlemsland og -regioner[rediger | rediger kilde]

Assosierte medlemmer[rediger | rediger kilde]

Observatører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]