Knud Lavard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knud Lavard
Hertug av Slesvig
Knut Lavard.jpg
Født1096
RoskildeRediger på Wikidata
Død7. januar 1131
Haraldsted Skog ved Ringsted
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Ektefelle Ingeborg av Kiev
Far Erik EiegodRediger på Wikidata
Mor Bodil ThrugotsdatterRediger på Wikidata
Søsken Erik Emune, Harald Kesja, Ragnhild EriksdatterRediger på Wikidata
Barn Margareta

Kristin

Katarina

Valdemar
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt St. Bendts kirkeRediger på Wikidata

Knud Eriksson Lavard (født 12. mars 1096 i Roskilde, død 7. januar 1131[1] i Haraldsted Skog ved Ringsted) var en dansk adelsmann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Erik Eiegod og Bodil Thrugotsdatter, som før deres fravær på pilegrimsreise i 1102 overlot ham til oppfostring hos den sjællandske høvding Skjalm Hvide. Senere ble han oppfostret hos den saksiske hertug Lothar.

Jarl av Sønderjylland, konge over obroditene[rediger | rediger kilde]

Knud Lavard ble utpekt av kong kong Niels til jarl av Sønderjylland i 1115, en posisjon han utnyttet til å føre erobringskriger mot det vendiske folk obodriterne i Holsten. Dette pasifiserte en kilde til uro i det tyske riket, og etter dette ble han utnevnt til hertug av Holsten, og tok også samme tittel for sitt danske len, som heretter ble kjent som Hertugdømmet Slesvig. Under et familiebesøk i Haraldsted ble han 7. januar 1131 drept av sin fetter, kong Nils' sønn Magnus den sterke, som så ham som en farlig konkurrent til tronen.

Knud Lavard har mer eller mindre indirekte vært årsak til de stridigheter som senere oppsto i Slesvigområdet (1848 og 1864), da han samtidig var underlagt den danske kongen og den tyske keiseren.

Han var også konge av obodriterne, og hans tilnavn betyr herresaksisk og andre germanske språk, men opprinnelig betød tilnavnet brødgiver, jf. engelsk lord.

Knud Lavard var gift med Ingeborg av Kiev (Ingeborg Haraldsdatter), og med henne fikk han i 1131 den senere kong Valdemar den store. Han ble født bare 7 dager etter sin fars død. I tillegg hadde de tre døtre; Margret, gift med Stig Hvitelær (=Hvide) i Skåne, Kristin, gift med Magnus Blinde i Norge og Katarina (Karin).

Helgen[rediger | rediger kilde]

I 1169 fikk Valdemar paven til å oppta Knud Lavard som helgen.

Der Knud ble drept skal det etter sagnet ha sprunget fram en kilde, og selv om vinteren holdt gresset seg grønt der. Hans legeme ble tatt med til Ringsted kirke, og der kisten hans stod skal det også ha sprunget fram en kilde. Etter dette ble Ringsted Valdemar-slektens kongssted og gravsted.

Lavards dødsdag ble feiret som St. Knut 7. januar[2] eller 13. januar.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sankt Knut – SNL
  2. ^ Almindelig norsk Huus-Kalender med Primstav og Merkedage. Malling. 1859. s. 12. 
  3. ^ Brynjulf Alver (1924–2009) (1970). Dag og merke : Folkeleg tidsrekning og merkedagstradisjon. Oslo: Universitetsforlaget. s. 94–97.