Thy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thy
Oversiktsbilde fra Thy Nasjonalpark.
LandDanmarks flagg Danmark
Høyde o.h.33 meter
Kart
Thy
56°53′00″N 8°28′00″Ø

Thy er et område i Nordvest-Jylland som utgjør den vestlgste delen av øya Nørrejyske Ø, mellom Limfjorden og Nordsjøen. De største byene i Thy er Thisted, Hurup og Hanstholm.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Landskapet i Thy er svært variert med sandklitter, lynghei, myrer og granskog i et 5-15 km brett belte ut mod havet og bakket jordbruksland inn mot Limfjorden. Nord-Thy er preget av flate områder som var havbunn ennå i steinalderen og bakkeflater med steile sider som da var øyer, f. eks. Hanstholm. Kalkgrunnen ligger høyt og er synlig flere steder. Sør om Hanstholm ligger Thy nasjonalpark, Danmarks største naturområde, og i nordøst ligger Vejlerne, et stort våtmarksområde som er Nord-Europas største fuglebeskyttelsesområde. Byen Klitmøller hadde historisk god kontakt med Norge gjennom skutehandelen.

Etter kommunalreformen i 2007 er Thy nesten identisk med Thisted kommune, som er en sammenslåing av de tidligere kommunene Thisted, Hanstholm og Sydthy. Halvøya Thyholm lengst i sør var en egen kommune men hører nå til Struer kommune. Sognene Tømmerby og Lild (med stedene Frøstrup og Vesløs) i nordøst er egentlig en del av Hanherred, men har lenge været knytta mest til Thy. Thyborøn lå opprinnelig også i Thy, men da havet brøt gjennom og dannet Thyborøn kanal, kom stedet till å ligge på sørsida, og i 1955 ble det lagt under Ringkjøbing amt.

Kirkelig hører Thy som det øvrige området nordenfjords til Aalborg stift.

Dialekt[rediger | rediger kilde]

Dialekten i Thy kalles thybomål og tilhører den vestjyske gruppen, men lydsystemet har mer til felles med nordjysk. Ordet jeg heter Æ, i likhet med sønderjysk, men i motsetting til resten av Jylland der det heter A.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien er fremdeles preget av jordbruk og fiske, men turisme (særlig tyske turister) står også for en stor del. Av industri finnes særlig produksjon av møbler, vinduer, meieriprodukter, medisinske plastartikler (Coloplast) og fiskeindustri.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Thy er bare landfast mot nordøst. Det finnes broer over Limfjorden ved Oddesund i sør og Vilsund (til Mors og videre over Sallingsund). To små ferger går til Mors ved Feggesund og Neessund, en tredje krysser Thyborøn kanal på ruta Agger-Thyborøn.

Jernbanen Thybanen, bygget 1882, går fra Thisted til Struer og trafikkeres av Arriva samt med to Intercity-tog daglig (til/fra København) av DSB. Fra 1902 till 1969 var det også jernbane fra Thisted til Fjerritslev og videre til Ålborg.

Hovedvei 11 fra den tyske grensa ved Tønder til Hjørring i Nord-Jylland går gjennom Thy. Fra Hanstholm til Århus går den "diagonale" ruta 26, som til dels er motortrafikkvei. Landevei 181 går langs vestkysten fra Hanstholm og sør til Varde og er en del av den grønne kystveien fra Stavanger til Belgia.

Thy har flyplass sørøst om Hanstholm, Thisted lufthavn. Ruta till København, som var Danmarks lengste innenriksrute og den med færrest passasjerer, er for tiden (mars 2007) lagt ned, men det finnes initiativer for å starte opp igjen. I perioder har det vært flyruter til Norge. Nærmeste større flyplasser er Aalborg og Karup.

Fra havnen i Hanstholm går det ferger til Norge, Færøyene, Shetland og Island.