Asser Rig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asser Rig
Født1080Rediger på Wikidata
Død1151Rediger på Wikidata
EktefelleInger Eriksdatter
FarSkjalm Hvide
MorSigne[1]
SøskenEbbe Skjalmsen
BarnEsbern Snare
Absalon[1]
NasjonalitetDanmark

Asser Rig (Hvide) (født ca. 1080, død 1151) var en høvdingSjælland i Danmark, sønn av stormannen Skjalm Hvide, jarl av Sjælland, og hans kone Signe Asbjørnsdatter. Asser var bror til Toke, Sune og Ebbe Skjalmsen, og Cæcilia samt Margrethe/«Magga» Skjalmsdatter.[2]

Asser Rig tilhørte dermed Hvide-slekten, en mektig adelsslekt i Danmark på 1100- og 1200-tallet. Tidligere tiders historikere mente at Hvide-slekten nedstammet fra sagnhelten Palnatoke, kjent fra Jomsvikingenes saga, men dette er uklart. Etter sin fars død rundt 1114 arvet Asser sin del av eiendommen, og ble dermed en rik mann, som i sitt tilnavn «Rig».

En kvinne og en mann på et kalkmaleri i Fjenneslev kirke. Muligens en fremstilling av Asser Rig og Inger hvor de gir kirken i gave til Gud.

Asser ble oppdratt sammen med den senere danske kongen Knud Lavard, og selv var han senere fosterfar for Knuds sønn Valdemar som også ble konge.

Asser var gift med Inger Eriksdatter (født før 1100, død 1157),[3] datter av Cecilie Knudsdatter og datterdatter av Knut den hellige. Paret bodde på gården Fjenneslev (eller Fjenneslevlille) ved Ringsted og bygde Fjenneslev kirke hvor han også er begravd. Paret fikk tre barn, eldstesønnen Esbern Snare, den senere biskop Absalon[4][5] og datteren Ingefred.[6] De vokste opp i lag med fosterbroren og tronarvingen Valdemar.

Da Knud Lavard den 7. januar 1131 ble drept av sin fetter Magnus den sterke, sørget Absalon og hans brødre for fosterbrorens begravelse, og deretter forsøkte de å få hevn for mordet. En uke etter drapet på Knud i Haraldsted-skogen ble sønnen hans født, og satt i pleie hos Asser Rig fosterbror til Esbern, Absalon og Ingefred. Først under slaget ved Fodevig i 1134 slo Erik Emune kong Nils og drepte hans sønn Magnus den sterke. Men Erik Emunes død bare tre år senere førte til nye, voldsomme uroligheter som ti år senere førte til borgerkrig mellom Erik Emunes sønn, Svend, og Knud Magnussen, sønn av Magnus den sterke («Svend, Knud og Valdemar»).[7]

Sammen med sin bror Ebbe Skjalmsson grunnla Asser Sorø kloster,[8] et benediktinerkloster hvor han levde sine siste år som munk. Han døde i 1151, rundt 70 år gammel, mens hans hustru døde i 1157, rundt 57 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]