Klimasjokket i 535–536

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klimasjokket i 535536 er en av de alvorligste episodene med langvarig nedkjøling av den nordlige halvkule de siste 2000 årene. Årsaken til sjokket var antagelig et stort vulkanutbrudd i tropene som la ut et omfattende støvdekke i atmosfærens.[1] Virkningen var omfattende, med betydelig kaldere vær, sviktende avlinger og verdensomspennende sult i befolkningen. Et nytt vulkanutbrudd i år 540 fornyet støvdekket, og forlenget kuldeperioden.[2]

Skriftlige vitnesbyrd[rediger | rediger kilde]

Den bysantinske historikeren Prokopios skrev i 536: «dette året fant et ytterst fryktelig forvarsel sted, for solen avga sitt lys uten styrke… den minnet mer og mer om en solformørkelse, for strålene den kastet var ikke klare.» Årringanalyse gjort av dendrokronolog Mike Baillie ved Universitetet i Belfast, viser unormalt liten vekst i irsk eik i 536, og et annet brått fall i veksten i 542, etter en delvis bedring. Liknende mønstre er funnet i årringer fra Sverige og Finland, i Sierra Nevada i California i USA, og i årringene fra chilenske trær.

Andre fenomener har blitt berettet fra uavhengige samtidige kilder:

 • lave temperaturer, til og med snø om sommeren
 • mørke skyer, bare noen få timer med sollys om dagen
 • oversvømmelser i tidligere tørre områder
 • dårlige avlinger

Mulige årsaker[rediger | rediger kilde]

Man antar at disse endringene kom av aske eller støv i luften etter et nedslag fra en komet eller meteoritt, eller et vulkanutbrudd (et fenomen kjent som «vulkansk vinter»)

Et liknende, mindre markant klimaavvik ble observert i 1816, etter hvert kjent som «Året uten sommer», har blitt koblet til eksplosjonen av vulkanen Tambora i Sumbawa i Indonesia.

I en bok fra 1999 foreslo David Keys, med støtte fra den amerikanske vulkanologen Ken Wohletz at den indonesiske vulkanen Krakatau eksploderte på den tiden, og forårsaket forandringene.[3][4]

Dallas Abbott fra Columbia-universitetets Lamont-Doherty Earth Observatory i New York påviste i 2009 at iskjerner fra Grønland inneholdt ørsmå kuler som kan forklares som det støvet som en serie med komet-nedslag ville ha sendt opp i luft i 536.[5] [6][7]

Historiske konsekvenser[rediger | rediger kilde]

David Keys spekulerte ytterligere i om klimaforandringerne kanskje også hadde forårsaket flere større utviklinger, som fremkomsten av den justinianske pesten, mongolske stammers migrasjon mot vest, avslutningen på det nypersiske riket, islams oppblomstring og avslutningen på flere sivilisasjoner i Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Disse spekulasjonene er det ikke bred enighet om.

Det er antatt at så mye som halve befolkningen i datidens Norge døde ut.[8] Hendelsen i 536 og den påfølgende nøden har blitt foreslått som en forklaring på det faktum at skandinaviske eliter ofret store mengder gull mot slutten av folkevandringstiden, kanskje for å formilde de sinte gudene og få sollyset tilbake.[9]

Den store byen Teotihuacán i Mellom-Amerika ble forlatt. Også dette har blitt satt i forbindelse med tørke som, sammen med sult og sosiale uroligheter, har kommet som en følge av klimaendring.

I Norden er dette det klare skillet mellom yngre og eldre jernalder. Det lettest synlige er gravskikkene endret seg fra steinhauger til jordhauger - viking-graver, som vi finner i store deler langs kysten. Romerske beretninger forteller om massedød i nord, fimbulvinteren med tre år uten sommer førte til katastrofal sult blant folk og dyr, og trolig var det bare tilgang til åpen sjø langs kysten og vann i større vassdrag som gjorde jakt og fiske mulig for folk å overleve. Påfølgende år med pest og svært varierende klima førte til voldsom reduksjon i folketallet. Trolig kom folkevandringen til Norden sydfra i den påfølgende varmere perioden med godt fiske og rask utvikling mot det som ble "vikingtiden".

Samtidige historiske hendelser[rediger | rediger kilde]

 • Europa: Mange beskrivelser av store prøvelser, men de vestgotiske kongedømmene antar valg av konge i stedet for ved arv, merovingerne fastsetter regler for krigføring (mellom egne stammer), den europeiske føydalismen tar form. Belisarius makter ikke å gjenopprette Romerriket. Den siste hedenske nyplatonisten dør i Østromerriket.
 • Sasanideriket organiserer flat skattlegging under Khosrau I.
 • Sentral-Asia: Göktürk-riket oppstår.
 • India: Guptariket faller.
 • Indokina: Funan faller til fordel for Chenla.
 • Nordkina: Dynastiet Nordre Wei blir delt i to, deretter blir dynastiet Nordlige Zhou etablert.
 • Sørkina var tilsynelatende ikke påvirket i keiser Wu av Liangs regjeringstid. Han fremmet buddhismen, og foretok en gjennomgripende reform av regjeringen i 539. Jia Sixia skriver den første kinesiske beretning om jordbruk.
 • Java: Kongeboken Pararaton antyder omfattende forandringer i den lokale sivilisasjonen omkring denne tiden.
 • Korea: Kongedømmet Goguryeo blir delt i tre i kamp med sørlige stater.
 • Japan: Buddhismen ankommer. Keiser Ankan organiserer bygging av statseide kornkammere i riket.
 • Mellom-Amerika: Den store byen Teotihuacán blir forlatt etter flere år med tørke. Mayakulturens klassiske periode er på sitt høyeste.
 • Sør-Amerika: Moche-sivilisasjonen forsvinner, Huari-statene (Wari og Tiwanaku) setter en ny standard for regjeringsbygg og terrassert jordbruk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Larsen, L. B., et al. (2008): «New ice core evidence for a volcanic cause of the A.D. 536 dust veil», Geophys. Res. Lett., 35, L04708, doi:10.1029/2007GL032450 (en) .
 2. ^ «Sixth-Century Misery Tied to Not One, But Two, Volcanic Eruptions» (engelsk). Smithsonian Institution. 8. juli 2015. 
 3. ^ (en) Keys, David (1999): Catastrophe: A Quest for the Origins of the Modern World, Ballantine Books, New York.
 4. ^ (en) Wohletz, Ken: Were the Dark Ages Triggered by Volcano-Related Climate Changes in the 6th Century? Arkivert 18. juni 2003 hos Wayback Machine.
 5. ^ «Comet smashes triggered ancient famine», New Scientist 7. januar 2009
 6. ^ AGU 2008: "Magnetite and Silicate Spherules from the GISP2 Core at the 536 A.D. Horizon"
 7. ^ (no) Tv2 Været: Komet traff Norge Arkivert 2. mai 2009 hos Wayback Machine., 16. mars 2009
 8. ^ Andres Tvauri (2014). «The impact of the climate catastrophe of 536-537 AD in Estonia and neighbouring areas» (PDF). Estonian Journal of Archaeology (1): 37. 
 9. ^ Fimbulvetr – den store vinter år 536 e.Kr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]