Årring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Årringene til et ukjent treslag i Bristol Zoo, England.
Vekststripene i skallet til elvemuslingen er tydelige, men vanskelig å telle

Årringer eller vekststriper er ringene som kan ses i tversnittet på en trestamme eller på skallet til muslinger. Synlige ringer er et resultat av sesongavhengige endringer veksthastigheten, og det er derfor en ring vanligvis markerer et år i livssyklusen. Ringene er mer synlige på trær som vokser i de tempererte sonene, fordi forskjellene mellom årstidene er større der.

Treet vokser i et av lagene i barken. Den ytterste årringen er derfor den nyeste, og den innerste er den eldste. Muslingens vekststriper vokser ut fra den eldste delen av skallet, kalt skallnavlen eller umbo.

Den indre delen av hver enkelt ring formes tidlig i vekstsesongen, mens veksten er relativt rask og tettheten på treet er mindre, mens den ytre delen av ringene har større tetthet fordi trærne vokser saktere om sommeren og høsten. Hos dyr dannes ringene som følge av tilgangen på næring gjennom sesongen.

År med tilstrekkelig fuktighet og en lang vekstsesong fører til tykke ringer, mens år med tørke kan gi smale ringer. Slik kan man også si noe om klimaforholdene og variasjonen i disse i området et tre vokser ved å studere årringene. Trær fra samme område har en tendens til å utvikle de samme mønstertykkelsene i gitte perioder. Studiet av slike ringer kalles dendrokronologi.

Ikke bare trær og muslinger[rediger | rediger kilde]

Synlige og vanskelig synlige vekstringer finnes også i dryppsteinssøyler (stalagmitt, stalaktitt eller sammenvokst). Veksten av disse er så langsom at det først i våre dager er blitt mulig å undersøke disse. Det er klimaperioder som er hovedfokus, og tidsskalaen er i hundreår.

Dyr som har skall og vokser, legger ofte bare et nytt lag skall på innsiden av det gamle. Dette sees tydeligst på enkelte skjell og muslinger, men også sneglehus kan ha tydelige årgangsskiller. Fiskeskjell og fiskenes øresteiner kan brukes til aldersbestemmelse. Et særtilfelle i krypdyrverdenen finnes i klapperslangens «rangle», som består av rester av skinnet fra tidligere år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]