Metalldetektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mann med metalldetektor
Metalldetektorer på flyplass

Metalldetektor er et apparat som kan finne metaller på avstand, uten å ha direkte kontakt, for eksempel begravd i jord eller gjemt under klærne.

Metalldetektorer har utviklet seg fra å være enkle apparater kun gav et signal når et metallobjekt var innenfor føleområdet, til å bli moderne apparater som kan skille mellom ulike metaller og indikere avstand til metallobjektet. Metalldetektorer har et vidt bruksområde som spenner fra hobbybruk til industri og sikkerhets-bruk. Det finnes et stort antall detektorer som er spesialisert for sin oppgave, som å kun finne spesielle metaller, for å finne våpen, og videre til store apparater som kan monteres på fly eller helikopter for å lete etter metalliske mineraler over et stort område.[1][2]

Historie[rediger | rediger kilde]

En metallsøker består i prinsippet av en radiosender og radiomottager med hver sin sirkulære antenne i søkehodet. Et radiosignal konsentreres ned i bakken, og reflekteres tilbake til mottageren dersom det treffer metall.

Prinsippet ble oppdaget ved en tilfeldighet i slutten av 1920-årene av Gerhard Fisher, grunnleggeren av Fisher Research Laboratory. I sitt arbeid med å utvikle et navigeringssystem for fly og luftskip ved hjelp av radiosignaler, oppdaget han at forstyrrelser oppsto i nærheten av bygninger med store metalltak. Fisher var den første til å oppdage at metallgjenstander reflekterer radiosignaler. Det er denne egenskapen metallsøkere utnytter. De første metalldetektorene ble laget av Gerhard Fisher rundt 1930 under navnet METALLASCOPE.

Typer metalldetektorer[rediger | rediger kilde]

Alle metalldetektorer virker på samme måte, men kan kategoriseres etter bruksområde. Det finne også genereller utgaver som kan brukes eller tilpasses til flere bruksområder, men de viktigste bruksområdene er som listet opp under:

Hobbydetektorer[rediger | rediger kilde]

Detektorer brukt av privatpersoner for hobbybruk. De spenner fra helt enkle med kun et signal om at et metallobjekt er innenfor føleområdet, til svært avanserte og semi-profesjonelle detektorer med flere innstillingsmuligheter, som for eksempel diskriminering av uønskede metalltyper som aluminium eller jern og kompensering for forskjellige jordtyper.

Undervannsdetektorer[rediger | rediger kilde]

Detektorer som brukes av arkoekologer og lignende for å finne metallobjekter under vann. Samme type som hobbydetektoren, men i vantett utgave og betjening tilpasset en dykker.

Ledningssøkere[rediger | rediger kilde]

Metalldetektorer spesielt laget for søking etter ledninger og rør. Her finnes imidlertid også enkelte apparater der man kobler en radiosender til lederen eller røret og så bruker en retningsbestemt radioantenne for å finne lederen eller røret, men det er da ingen metalldetektor lengre.

Våpensøker[rediger | rediger kilde]

Metalldetektorer som brukes av sikkerhetspersonell for å sjekke om en person har gjemt våpen i eller under klærne.

Metalldetektorportaler[rediger | rediger kilde]

Metalldetektorer der en person kan gå gjennom en portal / gjennom avsøkingsområdet og avsøkes for metaller. Det er en slik detektor vi går gjennom når vi skal ut og fly eller inn på et annet sikkerhetskritisk område.

Mineralleter[rediger | rediger kilde]

Detektorer beregnet for montering på flyvemaskiner eller helikopter for å finne områder med metallisk mineralrik fjellgrunn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Woodford, Chris : «Metal detectors», ExplainThatStuff
  2. ^ Tyson, Jeff (23. mai 2001): «How Metal Detectors Work», How Stuff Work