Nord- og Sør-dynastienes tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kinas historie
Tidstavle over kinesisk historie
Sanhuangwudi-perioden (mytologisk)
Xià-dynastiet
Shāng-dynastiet
Zhōu
Vår- og høstannalenes tid Det østlige Zhōu
De stridende staters tid
Qín-dynastiet
Vestlige Hàn-dynasti Hàn
Xīn
Republikken Kina (Táiwān)

Nord- og Sør-dynastienes tid (kinesisk: 南北朝; pinyin: Nánběi Cháo) betegner perioden mellom 420 og 598 i Kina.

Et overfall av fremmedfolk fra nord året 316 ble byen Luoyang ødelagt. Hele Kina nord for Yangzi ble inntatt av dem, men Jin-fyrstene samlet seg i Nanjing og klarte å gjenerobre Yangzidalen. Nå var Kina todelt: Fremmeddynastiene hersket i nord, og det kinesiske keiserrike i sør ble splittet. Kina forble splittet på denne måten i 273 år. I teorien arbeidet man på begge sider for en gjenforening. Det brøt av og til ut kriger med dette for øye, men kamphandlingene var heller begrensede.

Mellom nomadefolkene som hadde annektert Nord-Kina kom det stadig vekk til interne rivninger. I alt dannet det seg 16 kongedømmer. Etter sytti år, i 386, klarte en gruppe, tuobaene, å underlegge seg hele området. Dette ble det nordlige Weidynasti. Tuobaene gjorde bruk av den foreliggende kinesiske administrative struktur og tilegnet seg også i det øvrige temmelig raskt den kinesiske kultur og sammensmeltet med kineserne.

Nomadefolkenes herredømme i nord gjenåpnet de gamle handelsveier mot vest (Silkeveien), og via Turkestan trengte den opprinnelig indiske buddhismen inn i det nordlige Kina. Det kom også flere teknologiske forbedringer.

Mens Nord-Kina var forenet, avløste i Sør-Kina seks kortlivede kinastier hverandre. Trass i den labile politiske situasjon ble den kinesiske kultur pleiet og fikk utvikle seg videre der. Særlig under Liang-dynastiets keiser Liang Wu Di (regjerte 502-549) var en fredelig tid kjennetegnet med sterk promosjon av buddhismen og pleie av de skjønne kunster (inntil general Hou Jing gjorde opprør og erobret hovedstaden og lot keiseren sulte ihjel).

I 589 erobret Sui det siste sørlige dynastiet, Chen, og avsluttet perioden med sørlige og nordlige dynastier.

Det var fem nordlige dynastier (Nordre Wei, Vestlige Wei, Østlige Wei, Nordlige Qi og Nordlige Zhou) og fire sørlige dynastier (Liu Song, Sørlige Qi, Liang og Chen).