Hopp til innhold

Killer Queen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Killer Queen: A Tribute to Queen
«Killer Queen»
Singel med Queen
AlbumSheer Heart Attack
B-side«Flick of the Wrist»
Format7" vinyl
Utgitt11. oktober 1974
InnspiltJuli–september 1974
SjangerGlam rock
Lengde00:03:00
Lengde3:03
SpråkEngelsk
PlateselskapEMI
Komponist(er)Freddie Mercury
Låtskriver(e)Freddie Mercury
Produsent(er)Roy Thomas Baker, Queen
Plass i kronologi
«Seven Seas of Rhye»
«Killer Queen»
«Now I'm Here»

«Killer Queen» er en sang av det britiske rockebandet Queen. Den ble sluppet 11. oktober 1974, på plata Sheer Heart Attack, og ble skrevet av Queens vokalist og pianist Freddie Mercury. Nummeret er 2:59 langt og ble utgitt av EMI i Storbritannia og Elektra i USA.

Mercury fortalte at dette nummeret er påvirket av blant annet tidlige beatlesplater, Beach Boys og (med hensyn til teksten) Noel Coward. Han hadde skrevet teksten før han komponerte og arrangerte den komplekse, men likevel fengende musikken, og i opptakene høres de gjennomarbeidede flerstemmige vokalharmoniene kanskje spesielt i korene, men også i bakgrunnen under versene. Brian Mays gitarsolo ble tatt opp på flere spor, og er like gjennomarbeidet som vokalharmoniene.

Sangen handler om en kvinnelig leiemorder som opptrer som en overklasseprostituert. Ved siden av Marie Antoinette, dronningen av Frankrike, nevnes også populære politikere fra 1950- og 60-årene som for eksempel Khrusjtsjov og Kennedy.

Paul Rodgers har en gang sagt at sangen ikke ville bli spilt under Queen + Paul Rodgers-turneen, fordi musikken etter hans mening var «for presis / treffende».

Innspillingen[rediger | rediger kilde]

Ved opptakene brukte Freddie Mercury et vanlig piano (på plateomslaget kalt «jangle piano») i stedet for et flygel som han vanligvis gjorde. Årsaken til dette er at han ville ha en vaudeville-klang. Ved siden av piano, bass, trommer og gitar brukes flere ulike perkusjonsinstrumenter som for eksempel triangel og vindklokker.

Queen om sangen[rediger | rediger kilde]

Mennesker er vant til hard rockemusikk, full av energi, fra Queen, men dette nummeret venter du nesten at Noel Coward skal synge. Det er et av de typisk engelske numrene, laget for bowlerhatter og svarte strømpeholdere - noe Noel Coward ikke ville ikle seg. dette handler om en call girl fra overklassen. Jeg prøver å forklare at også mennesker med klasse kan være horer. Dette er det sangen handler om, selv om jeg foretrekker folk tolker den på sitt eget vis.

Freddie Mercury

«Killer Queen» var et vendepunkt. Denne sangen oppsummerer vår musikk på beste måte, var en stor slager, og vi trengte den sårt som et tegn på at vi gjorde suksess... Jeg har alltid vært meget tilfreds med denne sangen. Hele platen bestod av godt håndverk. Jeg liker fremdeles å høre på den fordi det er mye å høre, uten at det er overdådig. Det er alltid plass slik at småting høres. Og selvsagt liker jeg soloen, med det partiet som er tredelt der hver del har sin egen stemme. Hva kan jeg si? Det er klassisk Queen. Den første gangen jeg hørte Freddie spille den lå jeg på rommet mitt i Rockfield (et platestudio i Wales der man også kan bo), og følte meg meget syk. Etter Queens første amerikanske turne hadde jeg fått hepatitt og så store problemer med maven at jeg måtte bli operert. Jeg husker at jeg var trist mens jeg lå å hørte Freddie spille dette virkelig bra nummeret, fordi jeg ikke kunne stå opp å spille med. Jeg lurte på om gruppen ville bli nødt til å fortsette videre uten meg. Ingen klarte å finne ut hva som var galt, men så ble jeg innlagt på sykehuset og kom meg igjen, takk Gud. Og da jeg ble utskrevet gjorde vi ferdig «Killer Queen». De hadde latt en del bli igjen til meg, og jeg spilte inn soloen. Jeg var ikke helt enig i en av harmoni-delene i koret, så vi tok opp det på nytt også.

Brian May

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

På hitlistene ble den

Liveinnspillinger[rediger | rediger kilde]

Cover versjoner[rediger | rediger kilde]

Annen informasjon[rediger | rediger kilde]

  • Storbritannias eldste Queen-tribute-band, Killer Queen, er oppkalt etter sangen og oppfører den alltid når de opptrer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]